- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Već se dimi: Sprema li se veliki prevrat usred Kijeva

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaKijev
Kijev - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2024
Pratite nas
Nije isključeno da ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog sa vlasti svrgnu ukrajinska vojska ili zapadne obaveštajne službe. Pitanje je vremena. Požar još nije buknuo, ali se uveliko dimi, ocenjuju ruski eksperti.
Nezadovoljstvo u Oružanim snagama Ukrajine raste zbog smene bivšeg glavnog komandanta Valerija Zalužnog, neuspeha vojske na frontu, kao i delovanja Zelenskog i novog glavnog komandanta ukrajinske vojske Aleksandra Sirskog, koji je pre mesec dana imenovan na tu dužnost umesto Zalužnog, koga šalju podalje od Kijeva - u London, gde će biti postavljen na mesto ambasadora.
Stižu vesti da je ukrajinski predsednik pokrenuo čistku u vojsci plašeći se pobune, a prethodno je procurela u javnost i presretnuta prepiska ukrajinske vojske koja, nezadovoljna politikom rukovodstva zemlje, planira da zauzme Vrhovnu radu u Kijevu i privuče na svoju stranu druge vojnike Oružanih snaga Ukrajine.
Ruski politikolog Dmitrij Žuravljov smatra da uprkos nezadovoljstvu aktuelnom vlašću ukrajinska armija još nije spremna da svrgne Zelenskog.
„Nivo nezadovoljstva je očigledno visok, inače ne bi bilo potrebe da se menja vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine. Ali planovi da se zauzme Vrhovna Rada i privuku druga vojna lica na svoju stranu dokazuje da to još nije dobro organizovana zavera. Ako je zavera dobro organizovana onda nikome ništa ne treba dokazivati. Ako hoće da zauzmu Radu, pa da tek onda ubede ostatak vojske to znači da još nisu spremni za državni udar. Oni tek počinju da razmišljaju o državnom udaru, to je očigledna činjenica. Jednostavno, oni su još ‘dekabristi’ koji hoće da izađu na trg, ali ne znaju kako sve to da izvedu. Kroz neko vreme će naći rešenje, a onda će aktuelna vlast biti sklonjena“, rekao je Žuravljov.
Ukrajina trenutno nema nijednog vojnog lidera koji bi mogao da izvrši nasilno preuzimanje Vrhovne rade, nakon što je Zalužni sklonjen. On je imao određeni autoritet u vojsci i popularnost u narodu – veću nego Zelenski, ali je nakon posete Viktorije Nuland Kijevu izgleda pristao ode iz vojske ode u diplomatiju.
© AP Photo / Evgeniy MaloletkaStižu vesti da je ukrajinski predsednik pokrenuo čistku u vojsci plašeći se pobune
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
Stižu vesti da je ukrajinski predsednik pokrenuo čistku u vojsci plašeći se pobune

Ako se može smeniti komandant, onda može i predsednik

Zalužni je smenjen iz više razloga - posle propasti velike ukrajinske kontraofanzive sa Zelenskim je ušao u klinč oko toga ko je kriv za taj neuspeh, a osim toga on je postao i izuzetno opasan za ukrajinskog predsednika, pošto ga mnogi vide kao alternativu Zelenskom. Tome u prilog idu i istraživanja, koja pokazuju da bi Zalužni na izborima dobro prošao, bolje nego aktuelni predsednik Zelenski.
Ima i onih koji smatraju da je bivši komandant i budući ambasador prodao svoje saborce pristankom da napusti Ukrajinu pod britanskim garancijama. S druge strane, Zelenskom to odgovara, jer je udaljio Zalužnog i uklonio dirketnu pretnju, a opet ga i dalje drži na kratkom povocu. Okršaj sa Zalužnim ukrajinskom lideru je odgovorao i kako bi skrenuo pažnju javnosti sa neuspeha na frontu.
Zelenski je otkazao održavanje predsedničkih izbora pravdajući to ratnim stanjem, a zapravo su izbori bili preveliki rizik za njega, jer nije više siguran u svoju pobedu.
Ruski politikolog Jurij Kot smatra da je ukrajinski predsednik zapravo ojačao svoju ulogu diktatora.

„S tačke gledišta diktatora, Zelenski radi sve kako treba – uzurpirao je vlast i shvata da nikakvih izbora ne može biti, jer je to veliko pitanje legitimiteta njegove vlasti, a on već ima otvoreni sukob sa Amerikancima. Jedina snaga koja je mogla da ga ukloni sa vlasti je vojska koju je vodio Zalužni, koji je zaista pripremao oružani udar“, kaže Kot.

Zbog te pretnje Zelenski je delovao preventivno, udario je prvi i udaljio je sa funkcije Zalužnog, dodao je politikolog.
Trenutno je u toku čistka generala i komandanata - prema spiskovima onih koji su viđeni kako spremaju državni udar. Ne treba se čuditi, Zelenski je zaista uzurpator i diktator, i tek se ukorenjuje... Ljudi ga mrze, ali njega nije briga za ljude. On ima svoje pokrovitelje - London, a britanska elita koja mu osigurava bezbednost“, zaključio je Kot.
Prema mišljenju vojnih i političkih eksperata, dolazi do čistke svih koji su ostali lojalni bivšem glavnokomandujućem - Zalužnom. Jedan od onih koji ne želi da se pomiri sa odlaskom komandanta je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji smatra da je smena Zalužnog bila velika greška ukrajinskih vlasti, koje su svoje interese stavile iznad interesa države, dok gradonačelnikov brat, bivši bokser Vladimir Kličko smatra da „ako može da se u ratu smeni glavni komandant, onda isto treba da važi i za predsednika“.

Zelenski se bogati dok vojska gine

Ima čak i ukrajinskih politikologa koji kritikuju državno rukovodsto zbog uništavanja ukrajinske vojske zarad novca, jer preko ruku Zelenskog i njegovog tima prolazi svo oružje isključivo zbog korupcionaških shema. Od samog početka ruske specijalne operacije ideologija Zelenskog se, kako kažu, zasnivala na sledećem - ako ukrajinska vojska pobedi onda će se Zelenski pozicionirati kao veliki strateg i vojskovođa, a ako izgubi onda će za to biti krivi zapadni mentori koji nisu doturali dovoljno oružja.
Drugim rečima, dok vojska gine, zemlja se ruši, a običan narod beži preko granice kijevske elite se bogate.
S obzirom da nezadovoljstvo u Ukrajini raste i to ne samo među vojskom, nego i u narodu, mnogi stručnjaci predviđaju da bi moglo doći do „novog Majdana“, ali ovog puta protiv aktuelne vlasti. Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine su umorni i ljuti što kijevski režim praktično prisilno tera svoje ljude u smrt. Zbog toga je naglo povećan i broj i onih koji beže sa položaja i predaju se Rusima. Raspoloženje među oficirima je takođe loše, pogotovo što je Zalužnog zamenio Sirski tj. „general – kasapin“, koji ne razmišlja o gubicima, već prikriva sopstvene taktičke greške nedeljnim smenama komandanata borbenih bataljona.
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Sputnjik saznaje: U ukrajinskoj vojsci razmatraju mogućnost svrgavanja Zelenskog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala