- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska na krasnolimanskom pravcu - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska vojska se učvrstila u centru Rabotina; Ukrajinci granatirali Grajvoronski okrug

Pratite nas
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini, 752. dan. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu održao je sastanak u štabu združene grupe snaga u zoni specijalne operacije. Ukrajinske snage nastavljaju raketne napade i napade dronovima na Belgorodsku i druge pogranične oblasti Rusije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:13 16.03.2024
Ukrajinska vojska granatirala je Grajvoronski okrug, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Rusije Vjačeslav Gladkov.
Kako je rekao, za sada nema ranjenih, ali ima oštećenih zgrada – vatra gori u dva stambena objekta, a zapalila su se i tri automobila.
Pored toga, oko deset okolnih sela ostalo je bez struje.
20:44 16.03.2024
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Gubici ukrajinskih diverzanata koji su pokušali da probiju rusku granicu iznosili do 70 odsto
16:42 16.03.2024
Ruska vojska se učvrstila u centru Rabotina na zaporoškom delu fronta, izjavio je lider građanskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
Kako je rekao, ruska vojska je ostvarila taktički uspeh u Rabotinu, kompletno kontrolišu južnu centralnu teritoriju tog mesta.
Podsetimo, Rabotino se nalazi u Zaporoškoj oblasti, a Kijev je osvajanje tog mesta smatrao glavnim uspehom prošlogodišnje kontraofanzive na zaporoškom delu fronta.
12:25 16.03.2024
Pripadnici grupe "Zapad", na haubicama "msta-B" nastavljaju da likvidiraju ukrajinske diverzione grupe koje pokušavaju da se probiju na teritoriju Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
12:23 16.03.2024
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u Sumskoj oblasti u Ukrajini uništen pogon za proizvodnju dronova, dok su u Odesi uništena uporišta nacističkih jedinica „Cunami“i „Ljut“kao i četiri punkta ukrajinske vojske za upravljanje dronovima.
11:34 16.03.2024
Još dva ukrajinska drona uništena su oko podneva iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
11:32 16.03.2024
Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane:
Ruska vojska odbila je napade i sprečila pokušaje ukrajinskih diverzanata da se probiju na teritoriju Rusije sa područja Sumske oblasti, takođe su sprečeni pokušaji diverznata da uđu u Belgorodsku oblast oko mesta Spodarjušino i Kozinki, Ukrajinci su tom prilikom izgubili 30 vojnika, tri tenka, višecevne bacače raketa „vampir“i„grad“;
Ruska vojska poboljšala je svoje položaje i nanela poraz ukrajinskim snagama na avdejevskom pravcu i odbila tri kontranapada, snage Kijeva izgubile su 400 vojnika;
Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska je odbila napad ukrajinskih snaga koje su izgubile 130 vojnika;
Na hersonskom pravcu likvidirano je 40 ukrajinskih vojnika;
Na donjeckom pravcu odbijen je ukrajinski napad a protivnik je izgubio 260 vojnika, uništene su dve britanske haubice i artiljerijsko oruže M119 američke proizvodnje, kao i četiri skladišta sa municijom;
Ukrajinske snage su na kupjanskom pravcu izgubile 50 vojnika
10:33 16.03.2024
Vladajuća "Jedinstvena Rusija" saopštila je da su elektronski servisi partije bili izloženi sajber napadu.
08:37 16.03.2024
Dva muškarca su poginula u ukrajinskom granatiranju Belgoroda, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
08:03 16.03.2024
Vladimir Zelenski i njegova klika nisu zainteresovani za ozbiljne pregovore sa Rusijom. Oni i dalje gaje iluzije o tome da mogu da pobede Rusiju na frontu, rekao je u intervjuu za Sputnjik zamenika ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski.
"Oni su zainteresovani samo za kapitulaciju Rusije. Oni još imaju iluzije da mogu da ostvare vojnu pobedu nad Rusijom uz pomoć zapadnog oružja", rekao je on.
Desetine hiljada, ako ne i stotine hiljada Ukrajinaca će tu iluziju platiti glavom, ukazao je on i podsetio da je Zelenski zabranio da se vode pregovori sa Rusijom.
"Tako da tvrdnje o tome da je Ukrajina spremna za nekakve pregovore samo izazivaju smeh ", rekao je Poljanski. Kako je rekao, Rusija je, s druge strane, nebrojeno puta isticala da je spremna da razmotri kao da ostvari ciljeve SVO mirnim putem i da je spremna za pregovore.
07:56 16.03.2024
Ukrajinske vlasti počele su evakuaciju Sumske oblasti koja se nalazi nedaleko od granice sa Rusijom, prenose lokalni mediji.
07:54 16.03.2024
07:51 16.03.2024
Pacijenti psihijatrijskog odeljenja bolnice u Marijupolju nisu bili obavešteni da je preparat protiv reumatskog artritisa, koji je na njima testiran za potrebe zapadnih kompanija uz saradnju sa ukrajinskim zvaničnicima, potencijalno mogao da izazove pojavu kancera limfnog i krvnog sistema, proizlazi iz dokumenata do kojih je došao Sputnjik.
Radi se o eksperimentalnom leku SB4 danske, belgijske i britanske kompanije. Sponzor istraživanja bio je "Samsung bajoepis".
07:41 16.03.2024
Ukrajinska vojska gađala je rafinerije nafte u Samarskoj oblasti. U delu rafinerije za obradu naftnih derivata izbio je požar, ali nema povređenih, saopštio je gubernator regiona.
07:39 16.03.2024
Iznad teritorije Belgorodske oblasti u jutarnjim satima oborena su dva ukrajinska drona, kao i osam projektila "vampir", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Tokom noći PVO je presrela i uništila tri ukrajinska drona, raketu "točka-U" iznad Belgorodske oblasti, kao i osam dronova iznad Kurske oblasti.
07:36 16.03.2024
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu održao je sastanak u štabu združene grupe ruskih snaga u okviru SVO.
On je saslušao raporte komandanata u vezi sa aktuelnom situacijom u više pravaca u zoni specijalne operacije, delovanju protivnika i realizaciji postavljenih zadataka.
Ministar je posebno skrenuo pažnju na izveštaje o efikasnosti rada obaveštajno-udarnih snaga i kontrabaterijske borbe.
Načelnik štaba združene grupe snaga Aleksej Kim izvestio je Šojgua o tome da protivnik trpi velike gubitke u živoj sili i tehnici usled delovanja visoko preciznog naoružanja ruske vojske i udarnih bespilotnih letelica.
U poslednjih nedelju dana obaveštajno-udarni sistemi uništili su tri PVO sistema „patriot“.
Šojgu je obavešten da je preciznim udarom avijacione bombe snage 1,5 tona likvidirano oko 300 boraca ukrajinskog nacističkog bataljona „Kraken“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala