- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nova ekološka pravila u EU za farme svinja i živine

© Sputnik / Aleksandr Kondratюk / Uđi u bazu fotografijaPrasići na farmi svinja
Prasići na farmi svinja  - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2024
Pratite nas
EU razmatra uvođenje „klauzule reciprociteta” kako bi osigurala da uvozni proizvodi zadovolje slične standarde.
Evropski parlament potvrdio je revidiranu verziju pravila EU o emisijama gasova koje stvaraju industrijska postrojenja, koja će se proširiti na više farmi svinja i živine, uprkos naporima desničara da sruše zakon tokom nedavnog glasanja u Strazburu, piše „Evroaktiv”.
Parlament je s 393 glasova za, 173 protiv i 49 suzdržanih usvojio ažuriranu Direktivu o industrijskim emisijama (IED), koja će primorati velike farme svinja i živine da se pridržavaju pravila za čistiji vazduh i vodu.
Mere će se primenjivati od 2030. na farmama s približno 1.100 odraslih svinja i 700 krmača, uz izuzetak ekoloških i ekstenzivnih farmi. Sadašnja direktiva već pokriva farme s više od 2.000 svinja i 750 krmača, prenosi Politika.
Prag za živinu ostaje nepromenjen na 40.000 životinja za farme koje uzgajaju piliće za meso, dok je za one koje proizvode jaja nova granica postavljena na 21.400 kokoški.
Kako se navodi, kompanije mogu da se suoče s kaznama od najmanje tri odsto svog godišnjeg prometa u EU za najteže prekršaje, dok građani pogođeni kršenjem pravila mogu da zatraže naknadu štete za svoje zdravlje.
Komisija će imati rok do 2026. za procenu da li će direktiva važiti i za farme goveda. Izvršna vlast EU takođe će razmotriti uvođenje "klauzule reciprociteta" kako bi se osiguralo da proizvodi uvezeni izvan EU zadovoljavaju slične ekološke standarde kao oni proizvedeni u EU.
Predlog je žestoko kritikovan od strane poljoprivrednog sektora EU i desničarskih partija zbog ciljanja na “porodična gazdinstva”.
Uoči glasanja Kopa-Kogeka, krovna organizacija evropskih poljoprivrednika, osudila je kompromisni sporazum, tvrdeći da stočarstvo ne bi trebalo da bude tretirano kao industrijska aktivnost.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala