- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Goran Petronijević: Glasanje na Krimu uz rizik od ukrajinskih napada

© Sputnik / Lola ĐorđevićGoran Petronijević
Goran Petronijević - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2024
Pratite nas
Na Krimu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti kao i u Lugansku i Donjecku veliki je odziv na glasanje na ruskim predsedničkim izborima, iako postoji rizik od ukrajinskih dronova i raketa. Ovde nema elektronskog glasanja, kamera, unošenja mobilnih telefona na biračka mesta zbog opasnosti od lociranja birališta i mogućih ukrajinskih napada, kojih je već bilo.
Ovo za Sputnjik kaže advokat Goran Petronijević, predsednik Centra za obnovu međunarodno prava, koji na Krimu kao specijalni posmatrač prati predsedničke izbore u Rusiji.

Masovno glasanje bez obzira na pretnje

On napominje da se izbori ovde odvijaju regularno ali da se uslovi nešto drukčiji u odnosu na ostatak Rusije.
„U svim ovim oblastima, na Krimu, u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, kao i u Lugansku i Donjecku glasanje se donekle razlikuje u smislu da postoji svakodnevna opasnost od ukrajinskih dronova i raketa. Belgorod su takođe gađali raketama, bilo je i poginulih. Ima i pretnji, ogroman je pritisak na građane, zovu ih putem telefona,“ opisuje situaciju Petronijević.
Međutim, kako kaže, narod ide masovno na glasanje bez obzira na pretnje, a danas budući da je subota još je više onih koji su izašli na birališta nego prvog dana glasanja.
„Takođe, za razliku od 29 oblasti Rusije gde je moguće glasati i elektronskim putem, na Krimu i u četiri nove oblasti to nije moguće i nema kamera na biračkim mestima, jer postoji opasnost od hakerskih napada kao i mogućnost lociranja biračkih mesta koja bi mogla biti pogođena, a nema ni interneta ,“ napominje Petronijević.

Na hiljade pokušaja hakerskih napada

On ističe da su biračka mesta veoma dobro obezbeđena i čuvana, kao i posmatrači, ali da nema nošenja mobilnih telefona u tom reonu, opet zbog opasnosti od lociranja, a time i napada.
„Ukrajinci su ipak gađali blizu jednog biračkog mesta u Donjecku, a u Zaporožju su gađali pored samih birališta. Isto tako, od juče je bilo više od 16.000 hakerskih napada na sve moguće izborene jedinice u ovoj oblasti. Ali bez obzira na to izbori se odvijaju uz svu regularnost. Na izborima mogu da glasaju, na primer u Zaporožju, i oni koji imaju još uvek ukrajinska dokumenta, važno je samo da je osoba na biračkom spisku i da je prijavljena na validnoj adresi.“ kaže Petronijević.
On podseća da je od septembra do danas mnogo ljudi iz tih oblasti uzelo ruska dokumenta.

Visoka izlaznost

Prema njegovim rečima, u delu Rusije u kome prati izbore, iako su uslovi zahvaljujući Ukrajincima veoma rizični, glasanje se odvija nesmanjenim tempom i po svim predviđenim pravnim procedurama.
On napominje da specijalni posmatrači imaju mogućnost da intervjuišu na licu mesta svakoga, od ostalih posmatrača do glasača, ukoliko uoče neku nepravilnost.
"Dakle, za razliku od običnih posmatrača imamo mogućnost kontrole i ulogu kontrolora", navodi Petronijević.
Inače, izlaznost je velika i, kako ističe, već je prešla 50 odsto.
„Sutra je nedelja i očekuje se da se tradicionalno masovno izlazi na birališta. Prema očekivanjima, ukupna izlaznost bi trebalo da pređe 70 odsto. Vidim po nekim izveštajima da je u nekim dalekim oblastima poput Kamčatke izlaznost još veća, ali kod njih je i glasanje krenulo ranije s obzirom na vremenske razlike“, objašnjava Petronijević.
Predsednički izbori u Rusiji, međunarodni posmatrač na biračkom mestu - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2024
RUSIJA
UŽIVO Završen drugi dan predsedničkih izbora u Rusiji: Izlaznost veća od 55 odsto
Prof. dr Mitar Kovač  - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2024
RUSIJA
Mitar Kovač iz Moskve: U Rusiji su svesni koliko su ovi izbori bitni za budućnost zemlje
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala