- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mitar Kovač iz Moskve: U Rusiji su svesni koliko su ovi izbori bitni za budućnost zemlje

© Sputnik / Lola ĐorđevićProf. dr Mitar Kovač
Prof. dr Mitar Kovač  - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2024
Pratite nas
Na predsedničkim izborima u Rusiji biračima je jasno koliko su oni bitni za budućnost zemlje. Zato vlada neka vrsta referendumske atmosfere, iako nema one histerije kao što je ima kod nas u Srbiji kada su u pitanju izbori.
Ovako profesor dr Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma i narodni poslanik pokreta „Mi - glas iz naroda“ objašnjava njegovo viđenje predsedničkih izbora u Ruskoj Federaciji na kojima učestvuje kao posmatrača na poziv ruske Dume.

Veliko poštovanje za Srbe i Srbiju

Kako kaže za Sputnjik, oni su juče doputovali u Moskvu i odmah su imali razgovore sa predstavnicima Dume povodom obaveza koji ih čekaju.
„Naravno najviše smo razgovarali u vezi sa održavanjem izbora, obilazaka glasačkih mesta i procesa održavanja ovih izbora. U stvari uopšte o atmosferi koja vlada dan uoči finiša ovih izbora," kaže Kovač za Sputnjik.
On takođe ističe da su na svakom mestu, bilo da je to na ulici ili restoranu ili u nekoj od državnih institucija, svi veoma ljubazni prema našim posmatračima i da se taj bratski duh oseća između dva naroda na svakom koraku.
„Imali smo i nekoliko zapaženih izjava za njihove medije koje uglavnom zanima naš stav oko izbora koji su u toku. Ono što takođe pada u oči jeste da Moskva nije, kao što se kod nas to dešava, okićena bilbordima sa raznim porukama nego je sve umereno,“ napominje Kovač.
On ističe i da je svima u Moskvi i celoj Rusiji jasno kako su ovi izbori bitni za budućnost i da se u skladu sa tom svešću i ponašaju.

Pokušaji upada sa ukrajinske teritorije

„Mislim da vlada neka referendumska atmosfera posebno što je njihov narod svestan da mora da se bori za slobodu i bezbednost Ruske Federacije i da su sile sa Zapada na sve načine pokušale, i dalje pokušavaju da stvore atmosferu ugroženosti RF,“ ističe Kovač.
Situaciju iz Ukrajine, kako je naveo, uz pomoć Zapada Kijev želi da prenese i na oblasti u Rusiji, i to u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti, gde je poslednjih dana bilo različitih pokušaja terorističkih akcija i neuspelih upada na rusku teritoriju od strane ukrajinske vojske i terorisanja civilnog stanovništva.
Inače, u subotu su svi naši posmatrači bili i na opelu vladici Antoniju koji se nedavno upokojio u Moskvi koje su držali zajedno srpski patrijarh Porfirije i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala