- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zoran Milanović kandidat za premijera Hrvatske

Pratite nas
Zoran Milanović biće nosilac SDP-ove liste u Prvoj izbornoj jedinici i kandidat za hrvatskog premijera, saopštio je danas lider te stranke Peđa Grbin. Milanović se obratio građanima na društvenim mrežama i poručio da će nakon izborne pobede u koju je, kaže, uveren na parlamentarnim izborima, napustiti dužnosti predsednika Republike.
Građanima i građankama je poručio da je odlučio da se kandiduje kao nezavisni i nestranački kandidat na listi SDP na izborima za hrvatski parlament, koji će biti održani u sredu, 17. aprila.
"Nakon izborne pobede u koju sam siguran, odstupiću sa dužnosti Predsednika Republike i uz podršku nove većine u Hrvatskom saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam da obnašam svoju dužnost predsednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima”.
Na konferenciji za novinare SDP ranije danas, na kojoj se Milanović pojavio nenajavljeno, saopšteno je da će on biti nosilac liste u Prvoj izbornoj jedinici i kandidat za premijera, a lider SDP-a Peđa Grbin je rekao da je dan prekrasan jer se kreće u promene.
“U životu svakog od nas postoje trenuci kad treba izaći iz zone komfora. Taj čas je kucnuo na moja vrata momentom stanovitog (Ivana) Turudića”, rekao je Milanović, prenosi HRT.
Svi pokušaji da se, kako je kazao, to spreči završili su zulumom.
“Došlo vreme da se konji sedlaju”, rekao je Milanović, koji je nekada predvodio SDP.
Milanović je obećao odlučnu i čistu vlast.
“Lopove, ugnjetavače i njihove pomagače izbacićemo. Sa mnom znate na čemu smo. Ja i moji saradnici se u uzuse vlasti nismo ogrešili, videlo se, zna se, i nećemo. Od razlika je veća vera i snaga da možemo raditi zajedno”, naveo je Milanović, koji je samo par sati ranije saopštio da će parlamentarni izbori biti održani u sredu, 17. aprila.
Poručio je da "reke pravde dolaze, da će se na proleće izliti" i, kako je naveo, "živećemo u jednoj boljoj, pravednijoj Hrvatskoj”.
Inače, predsednički izbori u Hrvatskoj bi trebalo da budu održani krajem godine prvi krug, a eventualni drugi krug u januaru 2025.
"Krećemo u promenu koja je Hrvatskoj nasušno potrebna. Izborni dan u sredu postaće praznik slobode i demokratije, ali postaće i simbol trenutka kada se Hrvatska ponovno počinje menjati na bolje. Pre 24 godine takođe smo imali izbore koji nisu pali u nedelju, a od 2000. do danas ovo su definitivno najvažniji izbiori s kojima se Hrvatska suočava, zato što su ovo postali izbori za demokratiju", poručio je Grbin.
„Znam da je bilo mnogo kritika na moj račun i zato neću biti kandidat SDP-a za premijera Republike Hrvatske. Zoran Milanović će biti nosilac liste SDP-a u Prvoj izbornoj jedinici. On će uskoro biti predsednik Vlade RH“, kazao je Grbin.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala