Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić uručio orden Zederu: Predložili smo mu sedam stvari, odmah je neke prihvatio /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Bavarske Markus Zeder
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Bavarske Markus Zeder - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je predsedniku Vlade Bavarske Markusu Zederu, koji boravi u radnoj poseti Srbiji, Orden Republike Srbije na lenti.
Vučić je izjavio da je Zederu predložio sedam važnih stvari u kojima mogu da sarađuju i da je Zeder odmah prihvatio jedan deo.
On je na konferenciji za novinare istakao i da je imao priliku da čuje mnogo o geopolitičkoj situaciji i šta nam sledi i naglasio da se raduje daljem unapređenju saradnje sa Bavarskom.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Bavarske Markus Zeder
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Bavarske Markus Zeder - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Bavarske Markus Zeder
Vučić je, govoreći o stvarima koje je predložio Zederu, rekao da je prva rad Mešovite srpsko-bavarske komisije, za koju je rekao da će sa srpske strane biti predložena na ministarskom nivou.
Kao drugu stvar, Vučić je izdvojio saradnju sa Tehničkim univerzitetom u Minhenu, koji se smatra "krovom Evrope" po rezultatima i uspesima.
Kako je rekao, to je preduzetnički univerzitet u kome se nalaži sve najvažnije u Evropi u toj oblasti.
"Rekao sam da smo spremni da platimo za otvaranje kampusa tog univerziteta u Beogradu. Bili bismo srećni da postoji kampus", rekao je Vučić.
Kao treću stvar, Vučić je izdvojio saradnju istraživačkih zajednica i naglasio da ta zajednica u Bavarskoj ima ogromne uspehe i istraživačke kapacitete i da se u te stvari ulaže 5,5 miliona evra.
"Samo Bavarska ima više departmana za istraživanje veštačke inteligencije nego Španija i Italija zajedno. Zato je važno da učimo od Bavarske, od veštačke inteligencije, robotike, super kompjuteringu...", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, četvrta stvar je saradnja sa industrijom i poslovnom zajednicom.
"I u Istočnoj Evropi su operativni Fraunhofer, koji ima platformu za primenjenu veštačku inteligenciju za materijale i proizvodnju na Tehničkom univerzitetima u Češkoj i Poljskoj. Mi bismo voleli da se slično prisustvo ostvari i u nekoj od istraživačkih institucija u Republici Srbiji", rekao je on.
Kao petu važnu stvar, Vučić je izdvojio da bavarsko državno ministarstvo za ekonomiju upravlja mrežom predstavništava u 30 država sveta, kao i da je zamolio Zedera da jedno takvo predstavništvo bude otvoreno i u Beogradu.
"Šesta tačka, Bavarska poseduje vrhunsku ekspertizu na planu internacionalizacije poslovanja malih i srednjih preduzeća kao i digitalizacije njihovih poslovanja i oni će 10. aprila održati konferenciju posvećenu Albaniji. Za nas je svaka vrsta razmene mišljenja i bližeg upoznavanja sa bavarskim iskustvima u vezi sa internacionalizacijom poslovanja malih i srednjih preduzeća od suštinskog značaja", rekao je Vučić.
Kao sedmu tačku, Vučić je izdvojio praktičnu obuku radne snage i istakao da bi to bilo zanimljivo za Srbiju u oblasti autoindustrije, industrijske mehanike i elektronike i obrade metala.
Dodao je i da je svaka vrsta saradnje u IT sektoru takođe dobrodošla.
"Više od svega, mi izuzetno cenimo načine na koje se predsednik vlade Bavarske obraća Srbiji i njenim građanima. To je čovek koji izuzetno dobro poznaje istoriju, ali i čovek koji ume, bez obzira na ogromnu snagu Bavarske, a Bavarska ima deset puta veći BDP nego što ga ima Srbija, i da pokaže poštovanje i da pokaže da u nama vidi partnere i prijatelje. Ja sam mu na tome beskrajno zahvalan. Za mene je ovo dan od izuzetnog značaja", zaključio je Vučić.
On je danas dočekao Zedera na aerodromu "Nikola Tesla", a potom su u Palati Srbija imali sastanak, posle koga je usledio i sastanak delegacija Srbije i Bavarske.

Zeder: Pokazatelji srpske ekonomije idu naviše, podržaćemo Ekspo u Beogradu

Zeder je izjavio da pokazatelji srpske ekonomije idu jako na gore i najavio intenziviranje saradnje i učešće bavarskih preduzeća na specijalizovanoj Međunarodnoj izložbi Ekspo 2027. u Beogradu, zbog čega će biti osnovano predstavništvo Bavarske u glavnom gradu Srbije.
"Ekspo je ogromna šansa i mogućnost koja će zaista unaprediti Srbiju. I mi ćemo to podržati i želimo dobro da organizujemo učešće bavarskih preduzeća koja su spremna da investiraju ovde i posluže kao dobavljači. Mislimo da je Ekspo jako dobra ekonomska šansa", rekao je Zeder.
Naglasio je da je Srbija osetno unapredila svoju ekonomiju.
"Pokazatelji idu jako na gore, malo bolje nego i u Nemačkoj. To je interesantno tržište za nas. Pokrajina Bavarska ima najveći izvoz ne samo u Nemačkoj već možda i u celoj Evropi. Posvetićemo veliki značaj intenziviranju naših ekonomskih odnosa i zato ćemo i osnovati predstavništvo Bavarske u Srbiji", rekao je Zeder.
Dodao je da je današnja poseta Srbiji, njega kao premijera, ali i drugih ministara iz bavarske vlade jasan znak da će se ići u tom pravcu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala