- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Veliki dan: Kijev „vampirima“ pokušao da naruši istorijski trenutak za Rusiju – opet su sahranjeni

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaParada pobede na Crvenom trgu u Moskvi
Parada pobede na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
Pratite nas
Prvi dan glasanja na predsedničkim izborima u Rusiji obeležen je velikim odzivom birača, kao i sajber napadima iz zapadnih zemalja i ukrajinskim granatiranjem biračkih mesta u novim ruskim regionima s pokušajem da se osujeti birački proces.
Regionalna izborna komisija saopštila je da su Oružane snage Ukrajine granatirale biračka mesta u Kahovki i Briljevki u Hersonskoj oblasti. U Kahovki nema žrtava, ali u Briljevki ima ranjenih, kojima je pružena pomoć. Ljudi koji su došli na glasanje su evakuisani.
„Nažalost, sloboda izražavanja građana je kao kost u grlu za kijevski režim“, navela je izborna komisija.

Prvo himna

Ukrajinska vojska je tri puta u toku dana granatirala Belgorodsku oblast sistemima „vampir“, a ruska PVO oborila je više od 20 tih projektila.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je napade ukrajinske vojske na ruske regione rekavši da su povezani sa pokušajima da se baci senka na predsedničke izbore u Rusiji i destabilizuje situacija u zemlji.
Prva biračka mesta u Rusiji otvorena su na Kamčatki i Čukotki, a ceremonija je bila ispraćena ruskom himnom.

Na biračka mesta i maskirani

Svoje pravo glasa je već prvog dana iskoristilo više od četvrtine glasača. U distancionom elektronskom glasanju učestvovalo je preko 50 odsto birača, uprkos tome što je zabeleženo oko 10.500 napada na digitalno-elektronske glasačke resurse, a glavni napad je pokušan na sam portal za glasanje. Iz Centralne izborne komisije Rusije su saopštili da su hakeri koji pokušavaju da poremete izbore predstavnici zapadnih zemalja, ali da se sistem pouzdano suprotstavlja napadima i da će se Rusija i sa tim izboriti.
Na mnogim biralištima širom zemlje vlada svečana, gotovo praznična atmosfera. Izlaze mladi, stari, čak i veterani Drugog svetskog rata. Ima Rusa koji na biračka mesta dolaze u narodnim nošnjama ili čak kostimima raznih animiranih junaka ili istorijskih ličnosti, od Čeburaške do Aleksandra Nevskog.

Državni vrh ispunio dužnost

Glasao je i državni i vojni vrh. Na birališta su izašli ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin, predsednik Saveta Federacije Valentina Matvijenko, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, dok su kandidat i predsednik Rusije Vladimir Putin, portparol Kremlja Dmitrij Peskov i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin glasali onlajn.
Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov glasali su zajedno sa vojnicima na biračkom mestu u Južnom vojnom okrugu, dok je patrijarh Kiril to učinio u patrijaršijskoj rezidenciji u Moskvi.
Građani biraju između četiri kandidata – pored aktuelnog predsednika Vladimira Putina, na spisku kandidata su i lider Liberalno-demokratske partije (LDPR) Leonid Slucki, lider komunista Nikolaj Haritonov, kao i Vladislav Davankov koji predstavlja liberalno-centrističku partiju „Novi ljudi“.
Ovo je prvi put da predsednički izbori traju tri dana i da u njima učestvuju građani u novim regionima Rusije - u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.
Guverner Hersonske oblasti Vladimir Saldo rekao je da stanovnici koje se nalazi na desnoj obali Dnjepra, u delu koji je i dalje pod kontrolom Ukrajine, „iako nema mogućnost da glasa, njihova srca su sa Rusijom“.

Vojska prva glasala

Prethodno je u novim regionima održano i prevremeno glasanje za učesnike specijalne vojne operacije, a prioritet je dat oblastima fronta koje su izložene konstantnim granatiranjem, kao i teško dostupnim područjima u ruralnim sredinama.
Građani mogu da glasaju na više načina – tradicionalno tako što će na papiriću da zaokruže broj kandidata, kao i elektronski putem specijalnih terminala.
Sva biračka mesta su opremljena video kamerama, a pristup video snimcima imaju svi posmatrači i ostali učesnici izbornog procesa.
Voennoslužaщiй Tihookeanskogo flota golosuet na vыborah prezidenta Rossii na izbiratelьnom učastke №502 vo Vladivostoke - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
RUSIJA
Vladimir Đukanović iz Moskve: Imamo šta da naučimo od Rusije kad su u pitanju izbori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala