- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Netanijahu odobrio plan za vojnu operaciju u Rafi

© AP Photo / Evan VucciBenjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
Pratite nas
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da odobrava plan izraelske vojske (IDF) da uđe u najjužniji grad u Pojasu Gaze, Rafu, saopšteno je iz njegove kancelarije nakon sastanka ratne vlade. IDF se sprema, naveo je izraelski premijer, za operaciju evakuacije civilne populacije.
Netanijahu je odbacio najnoviji predlog Hamasa o oslobađanju talaca u zamenu za puštanje palestinskih zatvorenika i primirje, rekavši da su zahtevi palestinske grupe "i dalje apsurdni", i dodao da će Izrael poslati delegaciju u Katar, kako bi se nastavili mirovni napori, prenosi Tajms of Izrael.
Odluka o vojnoj operaciji u Rafi dolazi uprkos upozorenjima međunarodne zajednice, uključujući SAD i Egipat, da izraelska vojska ne ulazi kopneno u taj grad gde se nalazi oko 1,5 miliona raseljenih Palestinaca.
Dodaje se i da će Izrael poslati delegaciju u Katar na nastavak razgovora o primirju "kada bezbednosni kabinet razmotri izraelsku poziciju".
Hamasovim planom se u prvoj fazi predlaže oslobađanje izraelskih žena, dece, staraca i bolesnih talaca u zamenu za oslobađanje od 700 do 1.000 palestinskih zatvorenika, prema predlogu koji je video Rojters. Predlog predviđa i oslobađanje 100 palestinskih zatvorenika koji služe doživotne kazne u izraelskim zatvorima, u zamenu za oslobađanje izraelskih "žena regruta".
Nakon toga bi bio određen rok i datum za izraelsko povlačenje iz Gaze, navodi se u predlogu, a takođe su naveli da traže pružanje pomoći i povratak raseljenih Palestinaca u svoje domove.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala