- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nenad Popović iz Moskve: Međunarodni posmatrači oduševljeni ruskim izbornim procesom

© Sputnik / Mihail Avagimov / Uđi u bazu fotografijaGlasanje na izborima za predsednika Rusije 2024.
Glasanje na izborima za predsednika Rusije 2024. - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
Pratite nas
Međunarodni posmatrači iz drugih država su, moglo bi se reći, oduševljeni načinom kako se odvijaju izbori u Rusiji, kaže za Sputnjik Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije koji kao posmatrač prati tok glasanja.
Popović se na poziv Ruske Federacije nalazi u Moskvi kao međunarodni posmatrač na predsedničkim izborima koji se održavaju u ovoj državi, za koje kaže da su veoma važni za Rusiju i uopšte.

Napredak i u izbornoj i u predizbornoj kampanji

„Prisutan je veliki broj međunarodnih posmatrača iz raznih država sveta i Evrope ali ne i zvaničnika iz Evropske unije. S obzirom da sam pratio rusku predizbornu kampanju od početka detaljno, pripreme za izbore su bili besprekorni. Svi kandidati u kampanji su bili apsolutno obezbeđeni i imali su mogućnost da slobodno iznose svoja viđenja i mišljenja o svakom pitanju, tako da su mogli da dopru do svakog birača sa te pozicije,“ ističe Popović.
Naš sagovornik objašnjava da u Rusiji postoje 24 runde debata kandidata i sve to se prenosi na federalnim TV kanalima.
„Bila je dakle obuhvaćena kompletna Rusija, od Kalinjingrada do Vladivostoka, od severa ka jugu. Ove godine se posebno videla i jedna jako dobra tendencija u predizbornoj kampanji a to je da su ranije kandidati u tv debatama učestvovali u emisijama poput tok šoua, ove godine je taj koncept bio drugačiji, gde su kandidati mogli bez upadica da iznesu svoje stavove i mišljenja od politike preko ekonomije, međunarodnih pitanja i tako dalje. I to je kao deo predizbornog procesa jedna pozitivna tendencija,“ napominje Popović.

Strani posmatrači su ostali u čudu

Kako je Rusija, kaže on, ogromna zemlja gotovo je nemoguće da bilo koji kandidat sam za tako kratak period obiđe celu državu koja pri tom ima devet vremenskih zona.
„Zbog toga svakom kandidatu se daje pravo da ima svoja lica, osobe, kojima veruje (doverennыe lica) koji su praktično predstavnici glavnog kandidata i koji u njegovo ime idu po regionima i izlažu njegove političke stavove,“ dodaje sagovornik Sputnjika.
Popović kaže da je imao prilike da razgovara i sa drugim međunarodnim posmatračima iz drugih država i kaže da su i oni uočili da je Rusija apsolutno napredovala u planu izbornog procesa i da ide dosta napred možda i više nego druge države koje sebe smatraju demokratskim.
Predsednički izbori u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
RUSIJA
UŽIVO Predsednički izbori u Rusiji: Izlaznost preko 36 odsto; glasali Putin, Lavrov, patrijarh Kiril
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala