- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Na mesnom groblju u Erdutu oštećen veliki broj grobova

© Sputnik / Lola ĐorđevićOštećeni spomenik, arhivska fotografija
Oštećeni spomenik, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
Pratite nas
Nepoznati počinilac ili više njih oštetili su 13. marta veliki broj grobova na mesnom groblju u Erdutu, saopštila je osječko-baranjska policijska uprava.
Dojavu o oštećenju čak sedamdesetak grobova policija je primila nešto pre 18 časova u sredu, a izlaskom na mesto događaja utvrđeno je da su s više grobova izvađeni i slomljeni drveni krstovi, oštećene i razbijene ukrasne vaze za cveće, ukrasne figure te drugi predmeti verske i emocionalne prirode, koji su razbacani po prostoru groblja.
U toku je policijska istraga koja bi trebalo da utvrdi okolnosti ovog vandalskog čina.
Informaciju o ovom vandalizmu, za portal hrvatskog nedeljnika Novosti potvrdio i načelnik Opštine Erdut Jugoslav Vesić.
Rekao je da se u početku mislilo da je devastacija rezultat oluje zbog loših vremenskih uslova proteklih dana. Međutim, kada su pogledali grobove, svi su bili šokirani i odmah intervenisali.

„Oštećenja su na jednom i drugom groblju pa isključujemo bilo kakav oblik vandalizma na nacionalnoj osnovi“, rekao je načelnik, nakon što je sa saradnicima obišao groblje i razgovarao s meštanima čiji su porodični grobovi pretrpeli štetu.

Najveća tragedija u celoj situaciji je da su među oštećenima i grobna mesta u kojima počivaju dve devojčice koje su 2019. godine, prilikom odlaska na školsku ekskurziju, poginule na parkingu autoputa kod Novske, nakon što je na njih naleteo kamion.
„Za njihove porodice ovo je dodatni šok. Danas smo razgovarali s njima kako bi im bar pružili utehu i obećali pomoć, ukoliko im bude potrebna“, naveo je prvi čovek Opštine Erdut.
Načelnik Vesić je mišljenja da su tako nešto mogle počiniti samo pijane ili osobe pod uticajem neke vrste opijata, istakavši da ne žele da veruju da bi to mogli biti tinejdžeri s područja Erduta.
Ovo je čin za svaku osudu, prvenstveno mene kao načelnika ali i cele zajednice. Mislim da ovo nisu mogle da naprave normalne glave. Svi su u neverici i čuđenju , rekao je Vesić, koji očekuje vrlo brzo detaljnije informacije o ovom događaju, s obzirom na to da je policija na terenu. Veruje da će počinioci biti brzo pronađeni i sankcionisani.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala