- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji otkrivaju pravi razlog zbog kojeg Šolc odbija da isporuči „tauruse“ Kijevu

© AP Photo / Michael SohnVojnici počasne straže nemačkih snaga Bundesvera
Vojnici počasne straže nemačkih snaga Bundesvera - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
Pratite nas
Odbijanje nemačkog kancelara Olafa Šolca da Ukrajini isporuči dalekometne krstareće rakete „taurus“ može se objasniti time što je korišćenje tih raketa teže nego što se ranije pretpostavljalo, piše portal „t-online“.
Prema informacijama portala, generalni inspektor Bundesvera Karsten Brojer je podneo izveštaj o osnovnim činjenicama koje se tiču „taurusa“, na zatvorenoj sednici Komiteta za odbranu Bundestaga. Dobro obavešteni izvori su saopštili da je nekoliko poslanika bilo u šoku. „Posle Brojerovog izveštaja u prostoriji je zavladala tišina. Čak i oni koji obično imaju bučne zahteve nisu imali više pitanja“, piše portal.
Brojer je, kako navodi portal, očigledno informisao poslanike o tome da bi korišćenje raketa bilo mnogo složenije nego što su mnogi ranije pretpostavljali. Pre svega, kako navodi list, za razumnu upotrebu „taurusa“ nepohodne su ogromne baze podataka. Nije reč o gigabajtima ili terabajtima, već o mnogo većim o složenijim obimima podataka koje, očigledno, moraju da obrađuju specijalni tehnički sistemi. Ipak, ta tehnika sredstva postoje samo u ograničenoj količini, navodi portal-
Ako bi oni čak i bili predati Ukrajini u slučaju isporuka „taurusa“, oni više ne bi bili dostupni Bundesveru. Prema rečima izvora, postoji propust koji će ozbiljno uticati n „operativne mogućnosti Oružanih snaga Nemačke“.
Ni proizvođač „taurusa“ MBDA, niti Ministarstvo odbrane Nemačke nistu želeli da komentarišu te informacije.
Postavlja se, takođe, pitanje koliko je takvih sistema dostupno i koliko je vremena potrebno za njihovu zamenu. To je „tehnički usko mesto“ koje dugo neće moći da bude zamenjeno, naglasio je izvor. „Ako to omogućimo, on (sistem) za nas više neće postojati“, zaključio je on.
U četvrtak je većina poslanika Bundestaga glasala protiv nove rezolucije u kojoj se zahteva da se Ukrajini predaju rakete „taurus“, a nemački kancelar Olaf Šolc je naglasio da je odbija mogućnost isporuke tih raketa Kijevu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala