- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba „Turen kralja Petra Drugog“ u Muzeju Jugoslavije produžena do 31. marta

© Sputnik / Marija JakovljevićAtelje Stanišić, izložba u Muzeju Jugoslavije, turen
Atelje Stanišić, izložba u Muzeju Jugoslavije, turen - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
Pratite nas
Zbog velikog interesovanja publike izložba „Turen kralja Petra Drugog“produžena je do 31. marta.
Izložba je realizovana oko poklona radionice Stanišić i sinovi iz 1934. godine, jedne od najznačajnijih jugoslovenskih umetničkih radionica za fotokeramiku i umetničko staklo iz Sombora koja je u svom radu bila blisko povezana sa dvorom Kraljevine Jugoslavije i kasnije sa Kabinetom predsednika republike.
Naziv predmeta turen je francuskog porekla i u kulturi obedovanja označava tip posude u vidu činije sa poklopcem – supijeru. Etimološki se vezuje i za ime jednog od najvećih vojnih komandanata u istoriji Francuske 17. veka, Maršala Turena.
© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej Jugoslavije/Aleksandar KrstovićIzložba „Turen kralja Petra Drugog“ u Muzeju Jugoslavije produžena do 31. marta
Izložba „Turen kralja Petra Drugog“ u Muzeju Jugoslavije produžena do 31. marta  - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
Izložba „Turen kralja Petra Drugog“ u Muzeju Jugoslavije produžena do 31. marta
U doba Luja Četraneastog turen je predstavljao najraskošniju posudu od keramike ili od srebra iz koje se služilo prvo jelo na svečanom kraljevskom banketu. Tokom 18. i19. veka taj tip luksuznih porcelanskih predmeta bio je uobičajen u dvorskoj kulturi darivanja.
Značaj ovog predmeta utoliko je veći jer je reč o retko sačuvanom predmetu od porcelana sa državnim simbolom kraljevine Jugoslavije i pripada reprezentativnom jugoslovenskom kulturnom nasleđu i kulturi darivanja jugoslovenskog kralja dok je istovremeno i svedočanstvo o odnosu običnog čoveka i vladara u kulturi poklanjanja.
Oslanjajući se na tradicionalnu dvorsku kulturu, ikonografija turena koji je poklonjen kralju Petru Drugom Karađorđeviću ističe vođe i vladare dinastije Karađorđević kao utemeljivače srpske i jugoslovenske državnosti.
© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej jugoslavije/Aleksandar KrstovićIkonografija turena koji je poklonjen kralju Petru Drugom Karađorđeviću ističe vođe i vladare dinastije Karađorđević kao utemeljivače srpske i jugoslovenske državnosti
Ikonografija turena koji je poklonjen kralju Petru Drugom Karađorđeviću ističe vođe i vladare dinastije Karađorđević kao utemeljivače srpske i jugoslovenske državnosti  - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
Ikonografija turena koji je poklonjen kralju Petru Drugom Karađorđeviću ističe vođe i vladare dinastije Karađorđević kao utemeljivače srpske i jugoslovenske državnosti
U tom smislu, njihovi portreti, osim što upućuju na kontinuitet dinastije, mogli bi da ukažu i na vojni značaj mladog kralja i njegovih predaka.
Posle Drugog svetskog rata predmet je bio u posedu kuće Savoja. Italijanska kraljica Jelena Savojska bila je rođena tetka kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, odnosno baba-tetka Petra Drugog Karađorđevića. Danas je deo zbirke Muzeja Jugoslavije.
Stručno vođenje kroz izložbu biće organizovano 31. marta u 13 časova.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala