- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ivani Dišić nagrada „Miloš Crnjanski“

© Sputnik / Lola ĐorđevićBiblioteka
Biblioteka  - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
Pratite nas
Nagrada „Miloš Crnjanski“ uručena je danas u Narodnoj biblioteci Srbije Ivani Dišić za prvi roman „Vakuum“, u izdanju „Vulkana“.
Dišić u svom kratkom slovu „Lovci i mesečari“rekla da sebe ubraja u grupu književnih zanesenjaka, koji uronjeni u melanholiju, „u život učitavaju književnost, a iz književnosti život“.
Napomenuvši da je teško govoriti o Crnjanskom (1893-1977), a reći nešto novo, Dišić je ocenila da je u pisanju opasno težiti ka novom i originalnom i jedini je put ispričati nešto svoje.
Žiri Zadužbine Miloša Crnjanskog, u sastavu Milo Lompar, Bojana Stojanović-Pantović i Slađana Jaćimović većinom glasova je odlučio da nagradu za 2022/2023. godinu dodeli romanu „Vakuum“:
„Roman 'Vakum' je hrabar povratak priči i pohvala njene vitalnosti“.
Na odluku žirija uticali su „zanimljivost zapleta, smišljena upotreba lajtmotiva, promena pripovednih planova, raznorodni i živopisni likovi i situacije, koloritno osvetljen društveni kontekst zbivanja, uverljiva predstava o osećajnosti novog vremena i novih naraštaja“.

Brinemo o nasleđu Miloša Crnjanskog

Predsednik žirija Milo Lompar je istakao da je dodela nagrade „Miloš Crnjanski“ duga tradicija kojom ime velikog srpskog pisac postaje deo neke umetničke biografije i lične piščeve sudbine.
Lompar je dodao da je među dobitnicima mnogo poznatih imena naše savremene književnost, a nagradu izdvaja što je piščeva zadužbina, na osnovu testamenta Vidosave Crnjanski (1894-1978), dodeljuje bijenalno za prvo delo iz jednog žanrova u kojima se ogledao Crnjanski.
U svom pozdravnom govoru, upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo je istakao da je to ustanova koja brine o književnom nasleđu Crnjanskog, a najvažnija testamentalna volja je uticaj, koji se ne može kontrolisati, ali je suštinski.
Nagrada „Miloš Crnjanski“ podrazumeva novčani iznos od 2.000 evra, plaketu i medaljon sa piščevim likom. Donator nagrade je izdavačka kuća „Klet“, dok NBS dodeljuje povelju i medalju.
Podsetivši da njena kuća slavi 20 godina, tokom kojih su okupili preko hiljadu autora iz svih oblasti, u misiji da podrže kreativnost, inovativnost i stvaraoce, direktorka „Kleta“ Gordana Knežević Orlić zahvalila je Zadužbini Miloša Crnjanskog što je to prepoznala i omogućila „da budu deo ovog izuzetnog projekta“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala