- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jedan Srbin „zapečatio“ pobedu – drugi dao gol na Enfildu: Karabag ispustio čudo u Nemačkoj

© AP Photo / Giannis PapanikosAndrija Živković
Andrija Živković - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
Pratite nas
Fudbaleri PAOK-a napravili su spektakl u Solunu pobedom nad Dinamom rezultatom 5:1 u osmini finala Lige konferencija, a strelac je bio i Andrija Živković. U Ligi Evrope, Srbija je takođe imala sa kim da se ponosi, jer je Veljko Birmančević dao gol za Spartu protiv Liverpula na Enfildu. Na korak od najvećeg iznenađenja bio je Karabag protiv Bajera.
Sjajno veče priredili su kako učesnici Lige Evrope tako i učesnici Lige konferencija, a posebno se izdvojila utakmica iz Soluna u kojoj je PAOK imao ne tako jednostavan zadatak.
Fudbaleri Dinama u Zagrebu su slavili rezultatom 2:0 pa su tako verovatno sa puno samopouzdanja otišli na gostovanje, a tamo ih je dočekao hladan tuš.
U prvih 20 minuta fudbaleri PAOK-a uputili su ka protivničkom golu već devet šuteva, a najopasniji je bio šut Andrije Živkovića koji ipak nije završio u golu. Međutim, srpski fudbaler imao je važnu ulogu posle samo nekoliko minuta.
Izveo je korner u 27. minutu, lopta je kako je i sam želeo stigla do Konstantinosa Kulijerakisa koji je potom poslao do Rahmana Babe, strelca prvog gola.
Šest minuta kasnije Petar Sučić je dao autogol, a do kraja prvog poluvremena PAOK je imao sigurnih 3:0 posle pogotka Brandona Tomasa. U drugom poluvremenu prednost je smanjio Arber Hodža, ali se potom nastavila dominacija grčkog tima.
Kulijerakis je zatresao mrežu u 72. minutu, a potom je u 88. minutu dosuđen penal koji je šutirao Andrija Živković. Srpski fudbaler bio je precizan i tako je sa bele tačke pogodio za konačnih 5:1.
Još ubedljivija pobeda viđena je u Ligi Evrope gde je Liverpul pobedio Spartu rezultatom 6:1, a jedini gol češkog tima postigao je Veljko Birmančević.
Za sedam minuta fudbaleri Liverpula postigli su četiri gola! Darvin Nunjez zatresao je mrežu već u sedmom minutu, minut kasnije pogodio je i Bobi Klark, da bi već u desetom gol dao i Mohamed Salah. Mali predah za Spartu trajao je samo četiri minuta, a onda se u strelce upisao i Kodi Gakpo.
Primirili su se fudbaleri Liverpula posle toga, a onda je usledio veliki trenutak za Veljka Birmančevića u 42. minutu. Srpski fudbaler uspeo je da se izbori sa Vataurom Endom i potom postine gol na Enfildu.
Utešio je Veljko Spartu, ali Liverpul se još nije zasitio pa su tako u drugom poluvremenu pogodili i Dominik Sobolsaj i ponovo Gakpo.
Dok je pobednik na Enfildu uveliko bio poznat, to nije bio slučaj sa utakmicom koja se igrala u Leverkuzenu. Karabag je na domaćem terenu prethodno oduševio igrom protiv Bajerna i u goste su stigli sa nerešenim rezultatom iz prethodnog meča (2:2).
Očekivalo se da će fudbaleri nemačkog tima to lako promeniti u drugoj utakmici, ali onda je usledilo iznenađenje. Posle mirnih prvih 45 minuta, u drugom je viđen pravi spektakl.
U 58. minutu Abdelah Zubir doveo je Karabag u prednost, a potom je Bajer dobio šansu da to preokrene kada je u 62. minutu Elvin Kafarkulijev dobio crveni karton. Međutim, tim iz Azerbejdžana je sa igračem manje u 67. minutu došao do velikih 2:0.
Marko Vešović koji je odigrao fantastičnu utakmicu asistriao je Žuninju koji je zatresao mrežu za veliku prednost. Žeremi Frimpong je nekoliko minuta kasnije smanjio tu prednost na 2:1.
Ipak i taj rezultat odgovarao je Karabagu koji je bio na korak od spektakularne pobede i verovatno najvećeg iznenađenja u Ligi Evrope. Međutim u nadoknadi vremena za pet minuta je Patrik Šik postigao dva gola i tako sprečio Karabag da dođe do trijumfa.
Rezultati Lige Evrope:
Rendžers – Benfika 0:1
Slavija Prag – Milan 1:3
Viljareal – Mrsej 3:1
Vest Hem – Frajburg 5:0
Atalanta – Sporting 2:1
Bajern – Karabag 3:2
Brajton – Roma 1:0
Liverpul – Sparta Prag 6:1
Rezultati Lige konferencija:
Fenerbahče – Rojal 0:1
Fiorentina – Makabi Haifa 1:1
PAOK – Dinamo 5:1
Viktorija Plzen – Servet 1:0
Aston Vila – Ajaks 4:0
Briž – Molde 3:0
Lil – Šturm 1:1
Makabi Tel Aviv – Olimpijakos 1:6
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2024
SPORT
Moćni Danil je u polufinalu – Rus očitao lekciju Dancu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala