- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici dokazali efikasnost maslina u borbi protiv dijabetesa

© Sputnik / Alexey Malgavko / Uđi u bazu fotografijaMasline
Masline - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Pratite nas
Naučnici sa Južnouralskog državnog univerziteta iz Čeljabinska su dokazali da je moguće koristiti ekstrakt lista masline za lečenje dijabetesa drugog tipa.
Otkrili su značajnu antioksidativnu i hipoglikemijsku aktivnost ovog ekstrakta zbog visokog sadržaja bioaktivnih jedinjenja, kojlj mogu da uspešno obnove tkiva pankreasa i drugih organa.
Dijabetes je ozbiljno hronično stanje koje nastaje kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili kada telo ne koristi efikasno insulin koji proizvodi. Trenutno su poznate dve vrste dijabetesa. Dijabetes prvog tipa uglavnom pogađa osobe mlađe od 30 godina i neophodna je upotreba insulina. Prilikom dijabetesa drugog tipa se proizvodi insulin, a uz dijetu, lekove i aktivan život nivo šećera može da se vrati u normalu i mogu se izbeći komplikcije.
U skladu sa informacijama Svetske zdravstvene organizacije, u poslednjih 40 godina je broj obolelih od dijabetesa porastao četiri puta. Dijabetes može da dovede do slepila, amputacije ruku i nogu, infarkta i drugo.
U Rusiji, prema informacijama Ministarstva zdravlja, više od 10 milona ljudi boluje od dijabetesa, a njih 95 odsto od dijabetesa drugog tipa.
Naučnici Južnouralskog državnog univerziteta su, sa kolegama iz Malezije i Egipta, od listova masline sorte pikulj proizveli lek za održavanje zdravlja tkiva tela kod dijabetesa drugog tipa.
Pikulj je najčešća sorta maslina u sveta, pre svega u španskim provincijama Haen, Kordoba i Granada. Naučnici su otkrili veliku antioksidativnu i hipoglikemijsku aktivnost ekstrakta zbog visokog sadržaja bioaktivnih jedinjenja.
Profesor na katedri za Tehnologiju i organizaciju društvene ishrane Al Suhajmi Sobhi Ahmed Azab je rekao da su histološki testovi pokazali da ekstrakt lista masline i lekovi za snižavanje šećera uspešno oporavljaju tkiva jetre, bubrega i pankreasa, njihov rad približavaju normalnom stanju i zadržavaju njihove funkcije.
Dodao je da se ovaj aditiv pravi od nusproizvoda koji nastaju preradom maslina i maslinovog ulja i on je jeftiniji u poređenju sa drugim proizvodima koji se nalaze na tržištu.
Naučnici koji su radili na ovom projektu planiraju da unaprede proizvod kako bi mogao da se koristi i za normalizaciju nivoa holesterina, kao i u prevenciji Alchajmerove bolesti (poremećaj u mozgu koji dovodi do gubitka moždane mase i glavni je uzrok senilne demencije).
Pranje zuba - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2024
RUSIJA
Ruski naučnici pobedili karijes specijalnim pastama za zube
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala