- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici pobedili karijes specijalnim pastama za zube

CC0 / Pxhere / Pranje zuba
Pranje zuba - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2024
Pratite nas
Specijalne paste koje sprečavaju razvoj karijesa proizveli su i patentirali naučnici Državnog medicinskog univerziteta u Omsku na jugozapadu Rusije. Klinička ispitivanja su dokazala njihovu efikasnost ne samo u borbi protiv karijesa, već i na preosetljivost gleđi, izjavili su na Univerzitetu.
Karijes je složen patološki proces u zubnom tkivu, koji nastaje usled spoljnih i unutrašnjih faktora. U početnoj fazi razvoja, karijes karakteriše demineralizacija neorganskog dela emajla i uništavanje njegove organske matrice, što dovodi do uništavanja tkiva zuba, a ako se ne leči, dolazi do složenijih oboljenja.
Naučnici iz Omska se više od 40 godina bave prevencijom u stomatologiji, napravili su nekoliko gelova koji sprečavaju i zaustavljaju karijes u početnoj fazi. Trenutno su proizveli deset, a uskoro će patentirati i jedanaestu pastu.
Kako je navela naučnica Galina Skripkina to nisu obične zubne paste, već paste za lečenje koje su napravljene u zavisnosti od kliničke situacije zuba i uzrasta pacijenta.

„Uspeli smo da iskombinujemo trokomponentni gel sa fluorom, kalcijumom i fosforom za kućnu upotrebu i za rad na profesionalnom nivou u stomatološkoj ordinaciji“, dodala je ona.

Lečenje se obavlja dva puta godišnje i traje 2-3 nedelje. Kako ruska naučnica navodi to je dovoljno da se tokom šest meseci održi optimalan nivo razmene minerala u usnoj duplji. Pojasnila je da su sve mineralne komponente koje se nalaze u pljuvački ugrađene u kristalnu strukturu gleđi, a metabolički procesi se odvijaju u optimalnom režimu.
Istakla je da će taj produženi efekat izdvojiti gelove u odnosu na preparate drugih proizvođača.
„Sredstva koja su dostupna na tržištu zahtevaju da se primenjuju stalno, jer efekat traje samo dve nedelje, a naš preparat je efikasniji skoro šest puta“, naglasila je Skripkina.
Ruski naučnici navode da gel nema samo preventivna svojstva, već i da leči, jer odstranjuje karijes u početnoj fazi, ublažava simptome povećane osetljivosti zubne gleđi na hemijske, mehaničke i temperaturne efekte i vraća sjaj gleđi nakon izbeljivanja zuba.
Na Univerzitetu u Omsku su naglasili da je efikasnost preparata dokazana i u laboratorijama i klinički i dodali da će u budućnosti u ove preparate dodati konzervanse kako bi mogli da se čuvaju van frižidera.
Voće i povrće - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2024
DRUŠTVO
Veštačka inteligencija otkriva bolesno voće i povrće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala