- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Veštačka inteligencija otkriva bolesno voće i povrće

© Fotolia / Aleksandar MijatovicVoće i povrće
Voće i povrće - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2024
Pratite nas
Ruski naučnici su razvili sistem veštačke inteligencije koja će moći da otkrije različite bolesti i defekte na fotografijama povrća i voća, pritom ona može da detektuje te promene u ranom stadijumu, izjavili su u moskovskom Institutu nauke i tehnologije „Skolteh“ .

„Naučnici su predstavili projekat u kome je predložen alternativni metod koji može da odredi gnjile jabuke u skladištima, a zatim se one dostavljaju potrošačima. Sistem komjuterskog posmatranja omogućava otkrivanje raznih tipova defekata u ranom stadijumu“, navodi se u saopštenju.

Sistem je razradila grupa naučnika iz „Skolteha“ na čelu sa Andrejem Somovom i Državnim univerzitetom aerokosmičkih aparata iz Sankt Peterburga. Eksperti dugo rade na formiranju veštačke inteligencije koja može da raspozna različite proizvode.
Naučnici su prilagodili neuronske mreže kako bi rešili važan zadatak, a to je otkrivanje različitih defekata i bolesti koje utiču na povrće i voće tokom skladištenja. Obično se za rešavanje ovog problema koriste skupe i hiperspektralne kamere koje rade u infracrvenom delu spektra.
Otkrili su da se to može otkriti i pomoću običnih kamera sa dva tipa neuronskih mreža koje će izvlačiti slike iz snimaka i razlikovati pokvareno od zdravog voća i povrća. Naučnici su uspeli da odvoje gnjile primerka.
Veštačka inteligencija može da analizira snimke četiri raznih vrsta jabuka i to sa tačnošću od 98 odsto. To omogućava da se određeni algoritmi iskoriste i odvoje pokvareni primerci.
Veštačka inteligencija – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Veštačka inteligencija postala svojeglava: Ponaša se nepredvidljivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala