- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Veštačka inteligencija postala svojeglava: Ponaša se nepredvidljivo

CC0 / / Veštačka inteligencija – ilustracija
Veštačka inteligencija – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2023
Pratite nas
Žalbe korisnika na nedavno ponašanje Čet GPT-a podstakle su OpenAI da istraži i reši prijavljeni pad u odzivu i kvalitetu, ističući inherentne izazove u obuci modela ćaskanja.
Korisnici ČetGPT-a frustrirani su nedavnim slučajevima kada popularna veštačka inteligencija odbija zadatke ili sugeriše korisnicima da sami završe posao, što je navelo OpenAI da pokrene istragu.
OpenAI je u četvrtak potvrdio izveštaje o tome da ČetGPT pokazuje neuobičajeno ponašanje njihovog popularnog AI čet bota.
„Nismo ažurirali model od 11. novembra, a to svakako nije namerno. Ponašanje modela može biti nepredvidivo i mi pokušavamo da to popravimo“, poručili su iz OpenAI.
Poznat po tome što pomaže korisnicima u različitim zadacima, ČetGPT je prikupio 1,7 milijardi korisnika od svog pokretanja u novembru 2022. godine, pri čemu su prvobitna istraživanja u to vreme pokazala povećanu efikasnost i poboljšan kvalitet rada.
Međutim, korisnici sada prijavljuju slučajeve u kojima taj pametni bot daje beskorisne odgovore. Zahtev jednog korisnika za spisak dana do 5. maja odbijen je uz tvrdnju da ne može da pruži „iscrpnu listu”. Diskusije na Reditu otkrivaju da se korisnici bore sa odgovornošću ČetGPT-a na zadatke i padom kvaliteta odgovora, posebno kada je u pitanju pisanje koda.
Uprkos tome što je problem ranije pripisivan softverskim greškama, OpenAI naglašava stalnu istragu zbog pritužbi korisnika. U saopštenju, kompanija primećuje varijabilnost u modelima treniranja ćaskanja, što dovodi do razlika u ličnosti, stilu pisanja, ponašanju odbijanja, pa čak i političkoj pristrasnosti.
Iako OpenAI nije odmah odgovorio na upite medija, korisnici traže rešenja, a neki sugerišu povratak na originalne GPT modele. Kompanija naglašava složenost modela obuke njihovog AI čet bota, priznajući izazove postizanja doslednog ponašanja u različitim ciklusima obuke, piše Biznis insajder.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala