- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Pretnja Severnoj Americi“: Američki general o ruskim podmornicama koje nose „cirkone“

© Foto : SevmashPodmornica "Jasenj-M"
Podmornica Jasenj-M - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Pratite nas
Plan ruske vojske da izgradi nuklearne podmornice tipa „Severodvinsk“, koje će biti naoružane supersoničnim raketama „cirkon“, postaće stalna pretnja kritičnoj infrastrukturi u većem delu Severne Amerike, saopštio je general severne komande Oružanih snaga SAD (Nortkom) Gregori Gijo.
Gijo je pozivajući se na ruske medije saopštio da Rusija planira da izgradi 12 podmornica tipa „Severodvinsk“ i da ih rasporedi u Atlantskom i Tihom okeanu. Američki general smatra da bi takav korak omogućio ruskoj Ratnoj mornarici da bude stalna pretnja za Severnu Ameriku.

„Pretnja će biti još jača tokom narednih deset godina, kada se ove podmornice naoružaju raketama „cirkon“, rekao je on u obraćanju Kongresu.

Istakao je da Rusija ima najveći arsenal strateškog i nestrateškog nuklearnog naoružanja na svetu.
Ratna mornarica Rusije trenutno ima četiri podmornice projekta „Jasenj“: „Severodvinsk“ (šifra 885), „Kazanj“ (šifra 885M), „Novosibirsk“ (šifra 885M) i „Krasnojarsk“ (šifra 885M). Sve podmornice su naoružane raketama „oniks“ i „kalibar“. U Severodvinsku u fabrici „Sevmaš“ se gradi još četiri podmornica: „Perm“, „Uljanovsk“, „Voronjež“, i „Vladivostok“.
Pogledajte i:
Obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
RUSIJA
Putin: Besmislice da će Rusija napasti Evropu - Zapad misli da je rat crtani film /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala