- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Besmislice da će Rusija napasti Evropu - Zapad misli da je rat crtani film /video/

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaObraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina
Obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se Federalnoj skupštini i izložio viziju onoga što očekuje Rusiju u narednih nekoliko godina.

Besmislice da će Rusija napasti Evropu

Putin je rekao da su čiste besmislice tvrdnje da će Rusija napasti Evropu.
Zapad je izazvao sukobe u mnogim zemljama sveta i uprkos tome tvrdi da je Rusija ta koja je spremna da „napadne“ Evropu, rekao je on.
"Sve što smišlja Zapad realno nas vodi ka opasnosti od sukoba sa primenom nuklearnog oružja , a to znači uništenje civilizacije", poručio je on.
Što se tiče odnosa sa SAD, Vašington preduzima otvoreno neprijateljske aktivnosti nastojeći da Rusiji nanese strateški poraz na frontu.
"Aktivnosti SAD i saveznika doveli su do demontiranja sistema evropske bezbednosti. Mora se raditi na novim konturama jedinstvene i nedeljive bezbednosti Evrope. Rusija je spremna za dijalog sa svima ko je za to zainteresovan. Bez suverene, jake Rusije, nije moguć nikakav održiv svetski poredak", istakao je on.

O Makronovoj izjavi

Putin je dodao da su na Zapadu počeli da govore o slanju vojnih kontingenata NATO u Ukrajinu.
"Ali, mi se sećamo sudbine onih koji su slali kontingente na teritoriju naše zemlje. Sada će posledice po one koji bi krenuli u intervenciju biti daleko tragičnije. Oni moraju da shvate da i mi imamo oružje koje može da uništava ciljeve na njihovoj teritoriji. To su ljudi koji nisu prošli kroz teška iskušenja. Oni su zaboravili šta je rat. Oni misle da je to crtani film", rekao je Putin.

Ruske nuklearne snage u stanju pune borbene gotovosti

„Strateške nuklearne snage su u stanju pune borbene gotovosti za garantovanu upotrebu“, precizirao je on.
Hipersonični raketni sistem morskog baziranja „cirkon“ već je korišćen u borbi, ovaj sistem je u upotrebi, rekao je predsednik Rusije.
„Takođe je u borbi već korišćen hipersonični udarni sistem morskog baziranja ‘cirkon’, o kome se nije govorilo u obraćanju skupštini 2018. godine. Ali ovaj sistem je već u upotrebi“, naglasio je Putin.
On je dodao da se tokom specijalne operacije efikasno koristi hipersonični sistem „kinžal“ za gađanje posebno važnih ciljeva.
Završavaju se ispitivanja krstareće rakete „burevesnik“ i sistem „posejdon“, koji su potvrdili svoje jedinstvene karakteristike, rekao je predsednik.
Putin je istakao i da su rakete „sarmat“ isporučene trupama i Rusija će ih uskoro demonstrirati u oblastima gde se nalaze na borbenom dežurstvu.
© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranje balističke rakete "Sarmat"
Testiranje balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
Testiranje balističke rakete "Sarmat"
Prema njegovim rečima, najnoviji ruski sistemi naoružanja potvrdili su svoje visoke, jedinstvene karakteristike.
Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije stekle su ogromno iskustvo, to se odnosi na saradnju svih vidova i rodova vojske, savremene taktike i operativnih veština. Stasala je i obučena čitava plejada talentovanih komandanata, koji brinu o ljudima, kompetentno izvršavaju svoje zadatke, koriste novu tehniku i uspešno rešavaju zadatke koji su im dodeljeni“, rekao je Putin.
Tvrdnje da se Rusija sprema da napadne Evropu Putin je nazvao glupošću.
„Zapad je izazvao sukob u Ukrajini, na Bliskom istoku i u drugim regionima sveta. I nastavlja da laže. Sada, bez ikakvog stida, izjavljuju da Rusija navodno namerava da napadne Evropu. Shvatamo da oni samo pričaju gluposti“, konstatovao je Putin.

O specijalnoj operaciji

Ruski vojnici danas deluju nepokolebljivo i požrtvovano na frontu, ocenio je ruski lider.
„Zaštita i jačanje suvereniteta danas se odvija u svim pravcima. I pre svega, naravno, na frontu, gde se naši vojnici bore nepokolebljivo i požrtvovano“, rekao je Putin.
On je istakao da Rusija nije započela rat u Donbasu, ali će učiniti sve da ga okonča, iskoreni nacizam i reši probleme specijalne operacije, rekao je šef Ruske Federacije.
„Višestruko su povećane borbene sposobnosti oružanih snaga, naše jedinice čvrsto drže inicijativu. Oni samouvereno napreduju u nizu operativnih pravaca i oslobađaju nove teritorije“, dodao je Putin.

Rusija spremna za dijalog o strateškoj stabilnosti, zainteresovanost SAD za pregovore – demagogija

Rusija je spremna da razgovara o strateškoj stabilnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali je nemoguće ozbiljno voditi takav dijalog u svetlu izjava Zapada o nameri da se nanese strateški poraz Rusiji na bojnom polju, izjavio je Putin.
„Ali ono što želim da istaknem – da me svi dobro razumeju – ovde se radi o državi čiji vladajući krugovi preduzimaju otvorene neprijateljske korake protiv nas. Oni nameravaju da sa nama ozbiljno razgovaraju o pitanjima strateške stabilnosti, dok istovremeno pokušavaju da nanesu Rusiji, kako sami kažu, strateški poraz na bojnom polju?“, rekao je Putin.
Ovih dana čuju se neosnovane optužbe na račun Rusije da će navodno postaviti nuklearno oružje u svemir, to su lažne tvrdnje, podsetio je ruski predsednik.
„Takve lažne informacije nisu ništa drugo do lažne optužbe, samo su trik da nas uvuku u pregovore na svojim uslovima koji su od koristi isključivo Sjedinjenim Američkim Državama“, istakao je Putin.
Međutim, SAD već 15 godina blokiraju predlog Rusije o sprečavanju postavljanja oružja u svemiru.
„U isto vreme blokiraju naš predlog, koji je na njihovom stolu više od 15 godina, mislim na nacrt sporazuma o sprečavanju postavljanja oružja u svemir, koji smo pripremili još 2008. godine. Nema reakcije“, rekao je Putin.
„Stoga imamo sve osnove da verujemo da su reči aktuelnih američkih vlasti o njihovoj navodnoj zainteresovanosti za pregovore sa nama o strateškoj stabilnosti – demagogija. Uoči predsedničkih izbora u SAD, oni jednostavno žele da pokažu svojim građanima i svima ostalima, da i dalje vladaju svetom. Kažu, o onim pitanjima gde je Americi korisno da pregovara, razgovaraćemo sa Rusima. A tamo gde im ne odgovara, tamo nema šta da se diskutuje, kako sami kažu – business as usual, tamo će nastojati da nas poraze“, primetio je Putin.
Putin je naveo da „to sigurno neće uspeti“.
„Naš stav je jasan: ako želite da razgovarate o važnim pitanjima bezbednosti i stabilnosti koja su važna za celu planetu, onda je to neophodno učiniti samo u jednom kompleksu, naravno, uključujući sve one aspekte koji utiču na naše nacionalne interese i direktno utiču na bezbednost naše zemlje, bezbednost Rusije“, naglasio je on.

Samo zajedno sve možemo

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
Predsednik Rusije Vladimir Putin
Svako obraćanje Federalnoj skupštini je pogled u budućnost, rekao je Putin na početku.
Prilika da se govori o strateškim planovima i svim merama neophodnim za dalji razvoj zemlje.
"Samo jedinstveni možemo da realizujemo sve što smo zamislili. Dokazali smo da je Rusija spremna da odgovori na svaki izazov", poručio je Putin.

Nikome nećemo dozvoliti da se meša u naše unutrašnje stvari

Putin je poručio da Rusija nikome neće dozvoliti da se meša u njene unutrašnje stvari.
Tzv. Zapad, sa svojim kolonijalnim navikama i običajem da po celom svetu raspiruje nacionalne sukobe, nastoji ne samo da blokira naš razvoj.
"Umesto Rusije njima je potrebna zavisan, odumirući prostor gde mogu da rade šta god hoće. Oni bi da sa Rusijom urade isto ono što su uradili u mnogim delovima sveta, uključujući Ukrajinu; da unesu među nas razdor i da nas oslabe iznutra. Ali, preračunali su se - to je danas potpuno očigledno - suočili su se sa čvrstim stavom i odlučnošću našeg multinacionalnog naroda", rekao je ruski predsednik.
Predstavnici raznih etničkih grupa, kultura, konfesija na delu su pokazali da je jedinstvo našeg naroda kolosalna snaga koja sve pobeđuje.
Sami ćemo određivati svoj put u čuvati tradicije, rešavati zadatke bazirajući se na našem pogledu na svet.
Apsolutna većina ruskih građana podržala je specijalnu operaciju u Ukrajini, istakao je Putin.
Rusija će uvek pamtiti svoje pale heroje, rekao je predsednik Rusije i objavio minut ćutanja.

Rusija je ispred većine evropskih zemalja i članica G7

Putin je istakao da je ruska privreda prošle godine beležila rast veći od svetske i da je prestigla države „velike sedmorke“.
"Rusija je danas najveća privreda Evrope i peta u svetu. Tempo i kvalitet rasta omogućavaju nam da tvrdimo da i u bližoj budućnosti možemo da napravimo korak napred ka četiri najveće sile sveta", rekao je on.
Na planu ekonomije u svetu ruše mnogi stari stereotipi i monopolski sistemi, istakao je Putin.
„Udeo BRIKS u svetskoj ekonomiji će po pitanju pariteta kupovne do 2028. Godine porasti do 36,6 odsto, dok će se udeo velike sedmorke spustiti na 27,8 odsto“, naveo je on.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 29.02.2024
RUSIJA
Šojgu: Rusko naoružanje treba da pokaže Zapadu da je bolje da se ne kače sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala