- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Francuski političar: Putin pokazao da želi pregovore sa Kijevom, ali ih Zapad blokira

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaJurišna grupa Vazdušno-desantnih snaga u zoni specijalne vojne operacije
Jurišna grupa Vazdušno-desantnih snaga u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u intervjuu novinaru Dmitriju Kiseljovu pokazao da želi da pregovara sa Ukrajinom, ali da to blokira Zapad, smatra lider francuske partije „Patrioti“ i kandidat na izborima u Eropskom parlamentu Florian Filipo.
„Putin želi pregovore u trenutku kada na Zapadu negiraju pregovore, namerno ih blokiraju kada na drugoj strani govore o demonstraciji sile“, rekao je francuski političar u video obraćanju na Jutjub kanalu.
Filipo smatra da je predsednik Rusije ismejao predsednika Francuske Emanuela Makrona koji „voli da sebe stavlja u ponižavajući položaj“.
„Međutim, Makron nema prava da ponižava Francusku. Prošlo je već dve godine kako su nas Makron i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uvukli u ovaj rat, cepkaju našu vojsku, a sada su spremni i da šalju naše vojnike tamo. Sada više nego ikada moramo da tražimo mir“, naveo je on.
Predsednik Rusije je tokom intervjua rekao pod kojim uslovima će Rusija održati pregovore o Ukrajini. Prema rečima Putina, pregovaračke pozicije bi trebalo da budu zasnovane na realnoj situaciji na licu mesta.
Putin smatra da je Makron ljut na Moskvu zato što Rusija, navodno, istiskuje Francusku iz Afrike. Naglasio je da Rusija nije nikoga istisnula, već da su afričke zemlje samostalno birale saradnju sa ruskim ekonomskim operaterima.
Ruski predsednik je komentarisao i nedavne antiruske napade Makrona na temu Ukrajine. Ruski lider je upozorio da uvođenje evropskog kontingenta u Ukrajinu neće promeniti situaciju na bojnom polju i da će samo dovesti do teških posledica za Kijev. Putin je kao odgovor na Makronove reči o nepostojanju crvenih linija u Francuskoj zbog podrške Ukrajini izjavio da onda i Rusija neće imati crvene linije protiv država sa takvim pristupom.
Moskva je više puta ukazivala da je spremna na pregovore, mada je Kijev na zakonodavnom nivou uveo zabranu na pregovore, dok na Zapadu ignorišu to što Kijev odbija dijalog.
Pogledajte i:
Francuska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Zbog slabosti ukrajinske vojske Makron razmišlja da pošalje trupe u Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala