- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Zbog slabosti ukrajinske vojske Makron razmišlja da pošalje trupe u Ukrajinu

© AP Photo / Michael ProbstFrancuska vojska
Francuska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Pratite nas
Francuska je zabrinuta zbog „slabosti” Oružanih snaga Ukrajine u svetlu nedavnih događaja u ukrajinskom sukobu i razmatra opciju slanja svoje vojske, ali se plaši eskalacije, prenosi list Mond.
Prema pisanju lista, francuske vlasti još od 2023. godine u najstrožoj tajnosti razgovaraju o slanju vojnika. Konkretno, ovo pitanje je pokrenuto na sastanku Saveta ministara 12. juna 2023. godine, nakon prvih neuspeha Oružanih snaga Ukrajine tokom letnje kontraofanzive na položaje Oružanih snaga Rusije.
„Pariz je zabrinut zbog slabosti ukrajinskih trupa“, navodi se u tekstu.
List takođe navodi epizodu koja se dogodila nekoliko dana pre izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona 26. Februara, da se „ništa ne može isključiti“ u kontekstu pomoći Ukrajini. Makron je 21. februara u Jelisejskoj palati „sa čašom viskija u ruci“ primio čestitke nakon ceremonije prenošenja pepela jermenskog učesnika francuskog pokreta otpora Misaka Manušjana u Panteon i dotakao se situacije u Ukrajini: „U svakom slučaju, u narednoj godini ću morati da pošaljem ljude u Odesu".
List navodi reči načelnika Generalštaba francuskih kopnenih snaga, generala Pjera Šila, koji je objasnio da su Makronove reči o mogućem slanju trupa u Ukrajinu „pre svega politička i strateška poruka” Rusiji da su spremni na takav korak. Zadatak vojske u ovoj situaciji je „da pripremi što više opcija za pomoć predsedniku republike u donošenju političkih i vojnih odluka“, istakao je on.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala