- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šolc: Prisustvo nemačkih vojnika u Ukrajini - linija preko koje neću prelaziti

© AP Photo / Markus SchreiberNemački kancelar Olaf Šolc u Bundestagu
Nemački kancelar Olaf Šolc u Bundestagu - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2024
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je prisustvo nemačkih vojnika za njega linija preko koje neće prelaziti. On je isključio mogućnost da nemački vojnici učestvuju u odabiru ciljeva za ukrajinske napade na ruske položaje.
Takođe je odbacio mogućnost isporuke Kijevu oružja velikog dometa čak i kada bi nemački vojnici bili angažovani za njihovu primenu van granica Ukrajine.
"Za mene je isključena mogućnost slanja takvih sistema velikog dometa zbog čega bi bilo potrebno angažovati nemačke vojnike, makar i izvan granica Ukrajine. To je crta koju ja, kako nemački kancelar, ne želim da pređem. Zato sam doneo odluku i objasnio svoj stav", rekao je on odgovarajući na pitanja poslanika Bundestaga.
Upitan zbog čega nema poverenja u ukrajinsku vojsku i da li može da obeća da se njegov stav neće promeniti, Šolc je rekao:
"Radi se o bezbednosti Nemačke. Položio sam zakletvu u vezi s tim...I želim da istaknem da je Nemačka na prvom mestu među evropskim zemljama kada je reč o obimu pomoći Ukrajini. Od prvog momenta smo poslali tenkove, to smo uradili zajedno sa saveznicima, što je za mene izuzetno važno. Obezbedili smo PVO za Ukrajinu. Dali smo joj sisteme 'gepard', 'iris-T', isporučujemo 'patriot', ali što se tiče krstarećih raketa tu je moj stav nedvosmislen."

Ministri nezadovoljni Šolcovim stavom

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner i ministar ekonomije Robert Habek nezadovoljni su zbog stava kancelara po pitanju isporuka raketa "taurus" Kijevu, objavila je agencija Blumberg pozivajući se na izvore.
Kako se navodi, Lindner se još nada da će Šolc promeniti mišljenje, a Habek je ljut zbog nedvosmislene odluke kancelara.
Prema rečima sagovornika Blumberga, Lindner podržava ideju o izmenama tehničkih parametara raketa što bi onemogućilo da one stignu do ciljeva na ruskoj teritoriji.
Glavna sporna tačka u pitanju isporuka ovih raketa jeste njihov domet od 500 kilometara.
Podsetimo, glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan objavila je prethodno 40-minutni audio-snimak razgovora visokih oficira nemačkog Bundesvera koji razmatraju „kako da bombarduju Krimski most“.
Prema tom zapisu, u razgovoru su učestvovala četvorica oficira, među kojima je i načelnik Odeljenja za operacije i obuku vazduhoplovnih snaga. Oficiri, između ostalog, razmatraju kako da isporuče rakete „taurus“ i kako da obuče ukrajinske vojnike da ispale te rakete na Krimski most, tako da Nemci ne pređu „crvenu liniju“ i da ne postanu očigledni učesnici sukoba u Ukrajini.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da sadržaj razgovora nemačkih oficira o pripremi napada na Krimski most pokazuje direktnu umešanost Zapada u sukob u Ukrajini.
Duma - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
RUSIJA
„Mi to smatramo agresijom“: Duma se obratila Bundestagu zbog planiranja napada na Krimski most
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala