- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dronovi u „jatima“ - najefikasnija taktika na frontu

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Uđi u bazu fotografijaDron, Rusija
Dron, Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2024
Pratite nas
Jedan od vodećih eksperata u oblasti veštačke inteligencije akademik Ruske akademije nauka Igor Kaljajev smatra da je taktika delovanja bespilotnih letelica u „jatima“ najefikasnija u borbenim uslovima.
„Pre svega, to daje mogućnost preživljavanja, jer se jato sastoji iz velikog broja borbenih jedinica. Tako da uništavanje jedne ili čak njih nekoliko ne dovodi do gubitka borbenih mogućnosti ostalih dronova“, rekao je ruski naučnik.
Naglasio je da to omogućava smanjenje finansijskih troškova, kao i uštedu na vremenu.
„Jednostavnije, brže i jeftinije je razviti i proizvesti veliki broj jednostavnih borbenih jedinica koje su potrebne za organizovanje jata, nego napraviti jednu „supermašinu“, pojasnio je on.
Istakao je da je važna i brzina reagovanja.
„Pošto svaka borbena jedinica koja je deo jata ne zavisi od ostalih i može sama da odlučuje o svojim akcijama, vreme reakcije jata na promenu borbene situacije se drastično smanjuje“, rekao je Kaljajev.
Ruski naučnik je pre 16 godina bio koautor članka „Vojna robotska tehnika: Izbor puta“ u kome se govori o tome da će se u budućnosti koristiti relativno jednostavni i jeftini dronovi, odnosno robotska tehnika, kao naoružanje i vojna tehnika koja deluje u grupi.
Kaljajev je zaključio da su se svi rezultati testiranja, koja su sprovedena poslednjih 20 godina, potvrdili tokom primene dronova u specijalnoj vojnoj operaciji. Dodao je da su upravo jednostavni i jeftini dronovi, kao i morski dronovi bez posade, dokazali efikasnost u specijalnoj operaciji, kao i da njihova primena u jatima višestruko povećava rezultate.
Pogledajte i:
Operater ukrajinskog FPV drona nedaleko od linije fronta u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2024
VOJSKA I NAORUŽANJE
„Groza“ - šta se zna o novom ruskom sistemu protiv dronova kamikaza
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala