- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

„Groza“ - šta se zna o novom ruskom sistemu protiv dronova kamikaza

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVOperater ukrajinskog FPV drona nedaleko od linije fronta u Donjecku
Operater ukrajinskog FPV drona nedaleko od linije fronta u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2024
Pratite nas
U nedostatku novca za velike, skupe kupovine oružja za tekući proksi rat protiv Rusije, NATO planeri su se okrenuli isporuci velikog broja malih, jeftinih, smrtonosnih dronova u Kijev, pri čemu su FPV (first person view) dronovi glavni prioritet. Sputnjik razmatra novi ruski prenosni kompleks dizajniran posebno da se suprotstavi FPV pretnji.
Inženjeri iz novgorodskog istraživačko-proizvodnog preduzeća Kvant kreirali su novi kompaktni, vrlo prenosivi odbrambeni sistem poznat kao „Groza.04.K“ (doslovno „Oluja.04.K“) za borbu protiv neprijateljskih FPV bespilotnih letelica – nove klase dronova koji se koriste za napade kamikaza, bombardovanje, elektronsko i optoelektronsko izviđanje, kao i da služe kao mamac za prijateljske radarske i raketne sisteme tokom neprijateljskih napada.
Koristeći komunikacione kanale otporne na mnoge konvencionalne oblike elektronskog ratovanja, FPV dronovi su veoma opasan dodatak ukrajinskom bojnom prostoru. To čini razvoj i proizvodnju alata za borbu protiv njih neophodnim za očuvanje života i opreme.
Kako se navodi, masovna proizvodnja „Groze.04.K“ već je počela, a ruski odbrambeni gigant Rostek je potvrdio da je „prva serija već poslata trupama“.
Sistem „Groza.04.K“ je napravljen u rekordnom roku, a generalni direktor Kvanta Andrej Kondrašov je rekao da je zadatak projektovanja prenosnog anti-FPV sistema postavljen u avgustu 2023. godine, pri čemu je sistem izgrađen i dostavljen Ministarstvu odbrane na ispitivanje za specijalne vojne operacije do jeseni.

Kako „Groza“ funkcioniše?

Prema rečima Kondrašova, novi sistem protiv bespilotnih letelica ima „jedinstvena dizajnerska rešenja“. Rostek nije elaborirao mogućnosti i principe rada „Groze.04.K“, ali je objavio fotografije kućišta sistema, crnog plastičnog kontejnera veličine kutije za alat, što ukazuje da je kompleks dovoljno prenosiv da ga jedan vojnik može prevoziti u vozilu ili nositi peške.
Pošto su mogućnosti kompleksa protiv dronova nepoznate, o sadržaju Kvantove male crne kutije može se samo nagađati. Ono što se zna je da FPV dronovi imaju nekoliko slabih tačaka koje talentovani inženjeri radio-elektronike mogu da iskoriste, sa dostupnim alatima u zavisnosti od uslova u kojima se koriste.
Ali pre svega, važno je pomenuti šta FPV dronove čini smrtonosnim - ovaj konkretan tip bespilotne letelice ima kratak domet (10-20 km u najboljim uslovima), ima visoke manevarske karakteristike i leti velikom brzinom na malim visinama. Dronovima se upravlja pomoću analognih signala - iste tehnologije koja se koristila za emitovanje na televizorima iz 20. veka.
To je ono što otežava mnogim tradicionalnim sistemima za ometanje radio i elektronskog ratovanja, dizajniranim da ometaju velike, glomazne, visokotehnološke, višemilionske sisteme oružja, kao što su rakete, avioni i helikopteri koji rade na vojnim frekvencijama, da gađaju ove konkretne dronove . Njihova cena (do 500 dolara po komadu za domaće FPV UAV varijante) takođe čini spornim stvaranje prilagođenih, skupih raketnih ili drugih sistema naoružanja koji bi pokušali da ih presretnu.
To, međutim, ne znači da su FPV dronovi nevidljivi. Prema javno dostupnim informacijama, signali ovih bespilotnih letelica se obično emituju u opsegu od 5,8 GHz, što znači da ako kanali na ovoj frekvenciji mogu da budu ometani, tako mogu biti i signali koje šalju nazad operaterima. Prema nekim navodima, takođe je moguće ometati kontrolne signale FPV dronova na 1,2 GHz ili 2,4 GHz, posebno ako jedinica za ometanje može precizno da cilja radio opseg koji se koristi, što dovodi do toga da UAV-ovi promaše svoje predviđene ciljeve i/ili se vraćaju na pozicije koje nisu bezbedne.
U slučaju da operateri dronova pokušaju da prebace frekvencije sa jednog opsega na drugi, ometač vojne klase bi trebalo da bude u mogućnosti da proširi opseg pokrivenosti na svim dostupnim frekvencijama. Ovi dronovi takođe zahtevaju da antena predajnika i antene prijemnika održavaju vizuelni kontakt, tako da ako se nešto može učiniti po tom pitanju, trebalo bi da bude moguće da se izbace iz upotrebe.
Pošto je „Groza.04.K“ očigledno dovoljno prenosiv da se može nositi u vozilu ili peške, ciljanje na njega pre nego što se uključi u napade bi trebalo da bude teže.
Potrošnja energije „Groze.04.K“ nije poznata. Na bojnom polju, čak i najbolji, vojni ometači mogu da se pregreju i biće im potrebne baterije za mobilno delovanje. Ako se novi sistem može priključiti na kontinuirani izvor energije, njegova sposobnost da radi non-stop će se povećati.
Drugi mogući problem je sama veličina ukrajinskog bojnog prostora, što znači da što je veći broj i opseg dostupnih ometača, to bolje.

Šta je važno znati o kreatorima „Groze“

Osnovan 1958. godine, Kvant ima reputaciju jednog od vodećih ruskih kreatora i proizvođača zemaljskih sistema za elektronsko izviđanje i elektronsko suzbijanje, koji je razvio više od 30 tipova specijalizovane vojne opreme, uključujući multifunkcionalni mobilni modul za ometanje 1L269 (poznatiji kao Krasuha-2, doslovce „Lepota-2“) i mobilni sistem za radio-elektronsku borbu 1L267 Moskva-1.
Tokom sovjetskog perioda, zajedno sa proizvodnjom opreme za elektronsko ratovanje, Kvant je stvorio niz visokotehnoloških civilnih proizvoda, uključujući televizore i radio prijemnike. S obzirom na to da FPV bespilotne letelice koriste tehnologiju iz 20. veka, ne može se isključiti da su inženjeri kompanije uspeli da iskoriste svoje opsežno znanje kako bi pomogli u stvaranju novog alata za ometanje FPV UAV.
Kvant je deo velike porodice ruskih vojnih radio-elektronskih firmi, sa svojom matičnom kompanijom KRET (ruski akronim za „Koncern Radio-Elektronik Tehnolodžis“), koja razvija velike, dalekosežne zemaljski-bazirane ometače i radarske sisteme, male sisteme za ometanje koji se mogu pričvrstiti na lovce Su-34 i helikoptere Ka-52, i sisteme EV za krstareće rakete kao što su Kh-101 i Kh-102. Godine 2018., nakon što su SAD, Velika Britanija i Francuska pokrenule vazdušnu agresiju na Siriju, KRET-ovi inženjeri su uspeli da nabave i analiziraju neeksplodirane krstareće rakete Tomahavk, kako bi pomogli u razvoju novih sistema za elektronsko ratovanje.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala