- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropski parlament odobrio zakon o kriminalizaciji zaobilaženja sankcija EU Rusiji

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropskog parlamenta u Briselu
Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
Pratite nas
Evropski parlament je na plenarnoj sednici u Strazburu odobrio zakon koji kriminalizuje zaobilaženje sankcija Evropske unije, koji će, kako se očekuje, omogućiti konfiskovanje zamrznute ruske imovine na osnovu sudskih odluka, proizlazi iz saopštenja EP o rezultatima glasanja.
Navodi se da je su za usvajanje zakona glasala 543 poslanika, dok je 45 bilo protiv i 27 uzdržanih.
Sada je potrebno da Savet Evropske unije zvanično odobri zakon, nakon čega će biti objavljen u zvaničnom glasilu i stupiće na snagu 20 dana od dana objavljivanja.
Članice EU će zatim imati još godinu dana za implementaciju novog zakona u praksi. Novim zakonom će biti precizirane, konkretno, sve sankcije koje je usvojila EU, kao i definicije za njihovo kršenje ili zaobilaženje, koje će spadati u kategoriju krivičnih dela, i biće utvrđene kazne u rasponu od novčane do kazne zatvora do pet godina.
„Prekršaji uključuju prikrivanje ili prenos sredstava koja moraju biti zamrznuta, prikrivanje pravog vlasnika imovine i nepružanje neophodnih informacija. Zakon predviđa da se humanitarna pomoć ili podrška osnovnim ljudskim potrebama ne mogu smatrati kršenjem sankcija“, navodi se u dokumentu.
Ranije je evropski komesar za pravosuđe Didje Rejnders izjavio da postoji potencijalna mogućnost konfiskovanja dela zamrznute privatne ruske imovine u vrednosti od 28 milijardi evra na teritoriji članica EU, ako sud bude dokazao da je vlasnik tih sredstava izvršio krivično delo – zaobilaženje sankcija.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je ranije zamrzavanje ruske imovine u Evropi krađom, ističući da EU nije samo usmerena na sredstva privatnih lica, već i na državne aktive Rusije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala