- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Arsenal „preživeo“ penal dramu sa Portom – Barselona u četvrtfinalu Lige šampiona

© Zac GoodwinArsenal
Arsenal - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
Pratite nas
Barselona se plasirala u četvrtfinale Lige šampiona, pošto je pred svojim navijačima pobedila Napoli 3:1 (2:1). Posle remija u Italiji (1:1), to je Kataloncima trasiralo put među najboljih osam timova Starog kontinenta. Arsenal je posle pobede od 1:0 protiv Porta (prvi meč 0:1) igrao produžetke, da bi tek posle boljeg izvođenja penala prošao dalje.
Heroj penal-lutrije u Londonu bio je golman „tobdžija“ David Raja, koji je Vendelu i Galenu odbranio udarce, dok je povremeni srpski reprezentativac Marko Grujić pogodio sa 11 metara, ali uzalud...
Atomski fudbal demonstrirali su Barsa i Napoli na stadionu „Monžuik“. Očekivao se otvoren meč, uprkos nerešenom ishodu pre tri nedelje podno Vezuva. Ćavijeva četa prva je zadala udarac.
Fermin Lopez dva puta je loše šutirao i nije bio precizan, ali je u 15. minutu imao dovoljno vremena da podigne glavu, da vidi gde je golman i da rezantnim udarcem pogodi. Asistirao mu je Brazilac Rafinja, a dete Barselone pogodilo je sa 12 metara, šutirajući kroz noge Žesusu, dok je golman Meret uhvaćen na „krivoj nozi“.
Tek nešto više od 60 sekundi kasnije, Meret je ponovo vadio loptu iz mreže. Lamin Jamal povukao je munjevitu kontru, uposlio je Brazilca Rafinju koji je s leve strane pogodio dalju stativu Meretovog gola, da bi se lopta odbila tačno na nogu Žoao Kanselu, koji je bio nepogrešiv – 2:0!
Rahmani je uspeo da prepolovi prednost Barselone u 30. minutu na dodavanje Politana s desne strane. Lepo je „otvorio“ levo stopalo i pogodio dalji ugao gola Ter Štegena.
Ponovo je Napoli bio u igri, ali je i dalje imao gol zaostatka kako bi se domogao produžetaka i ostao u igri za plasman u četvrtfinale elitnog takmičenja. Postigla je Barselona i treći pogodak u 68. minutu, ali je on poništen zbog ofsajda. Do kraja su mreže mirovale na Monžuiku, što je bio povod da počne slavlje u Kataloniji.
U drugom meču u utorak uveče drama! Arsenal je uz dosta muke uspeo da izađe na kraj sa Portom tokom regularnih 90 minuta, bilo je 1:0. Zmajevi sa Dragaa slavili su u Portugaliji golom Galena u 93. minutu, da bi u Londonu, iako su na papiru bili unapred otpisani, "pokazali zube" domaćinu.
Smenjivali su se napadi Arsenala i Porta, da bi genijalnost Norvežanina Martina Odegarda došla do izražaja u 41. minutu.
Kapiten „tobdžija“ provukao je loptu između trojice i uposlio je Leandra Trosara, koji je pogodio dalji ugao Portovog gola u finišu prvog poluvremena – 1:0.
Dugo su mreže mirovale, da bi u 68. minutu bio poništen gol Arsenala koji je postigao Martin Odegard, nakon što je glavni sudija Francuz Klemon Turpan procenio da je pogotku prethodnio prekršaj Kaja Haverca nad Pepeom.
Napadao je Arsenal, ali bezuspešno i posle regularnih 90 minuta i sedam minuta sudijske nadoknade na scenu su stupili produžeci koji su u toku. Povremeni srpski reprezentativac iz redova Porta Marko Grujić ušao je na teren u 97. minutu zbog povrede Varele.
Kako ni posle 30 minuta tokom dva produžetka nije bilo golova, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.
Odegard i Haverc su pogodili za Arsenal, dok je posle gola Pepea, promašio Vendel, čiji udarac je zaustavio golman Raja uz pomoću stative. Bukajo Saka zatim je rutinski pogodio za vođstvo Arsenala 3:1. Marko Grujić je snažnim i preciznim udarcem vratio rezultatsku neizvesnost.
Usledio je udarac Deklana Rajsa, a Englez je to rutinski rešio. Udarac Galena zaustavio je sjajni Raja i to je značilo da Arsenal ide u četvrtfinale Lige šampiona i da nema potrebe da se šutira u petoj seriji.
Marakana - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
SPORT
Zvezda se oglasila zbog svog „bisera“ i potvrdila loše vesti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala