- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zapadni političari stavljaju glavu u pesak, jer njihove zemlje direktno učestvuju u ukrajinskom sukobu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a
Vojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2024
Pratite nas
Zapadni političari pokušavaju da legitimizuju prisustvo njihovih stručnjaka na teritoriji Ukrajine, međutim situacija može eskalirati do pravog slanja vojnih snaga i tada će se svet naći na pragu trećeg svetskog rata, izjavio je bugarski istoričar Aleksandar Sivilov u intervjuu izdanju „Pogled“.
„Svi znamo da su u Ukrajini odavno prisutni stručnjaci koji na licu mesta obučavaju ukrajinske vojnike. Oni (Zapad) će jednostavno pokušati da ozvaniče ono što već svejedno postoji. Veliko je pitanje hoće li poslati svoju vojsku na front. To je ta crvena linija koja će dovesti do trećeg svetskog rata. Uzimajući u obzir to što nas planski približavaju tom sukobu u poslednje dve godine, to me veoma zabrinjava“, istakao je stručnjak.
On je podsetio da na početku ukrajinskog sukoba Zapad kategorički nije želeo da šalje teško naoružanje, ali su oni sada, u stvari, direktni učesnici sukoba.

„Sećate se da su u početku govorili da Ukrajincima ni u kom slučaju neće slati teško naoružanje, a zatim su im velike zemlje poslale ono što imaju. Znate da su na frontu sada različiti NATO tenkovi. Govorili su da neće slati avione, a sada je jasno da će ove godine i njih poslati. Videćemo hoće li to biti samo F-16, jer je već tokom poslednje posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Parizu bilo reči i o ‘miražima’, a u audio snimku koji je procurio, Nemci su razmatrali primenu raketa ‘taurus’“, podsetio je stručnjak.

Sivilov je naglasio da su Amerikanci dugo bili protiv slanja dalekometnih raketa, a zatim su rekli da će ATAKMS poslati Ukrajini. Oni su već tamo, dodao je on, te situacija sada izgleda sasvim drugačije.
„Zapad direktno učestvuje u ovom ratu. Smatram da je to što političari govore: ‘mi ne učestvujemo u ratu’ samo pokušaj zabijanja glave u pesak“, zaključio je istoričar.
Pogledajte i:
Rajhstag, nemačka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2024
SVET
Bivši američki obaveštajac: Bundesver izneverio NATO i ugrozio nacionalne interese SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala