- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem 9K57 uragan u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Vašington: Situacija se sve više ide na ruku Moskvi; Snažna eksplozija u Kijevu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 747. Ruske snage su tokom prethodnog dana uništile pet ukrajinskih dronova iznad Belgorodske oblasti, dva drona iznad Novgorodske, a jedan iznad Lenjingradske oblasti. Italija ne podržava potencijalnu spremnost Francuske i Poljske da pošalje trupe u Ukrajinu, saopštio ministar odbrane te zemlje Gvido Krozeto.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:08 11.03.2024
Snažna eksplozija odjeknula u Kijevu, javljaju ukrajinski mediji.
21:51 11.03.2024
Neizvesnost u vezi sa odobravanjem Kongresa nove pomoći Ukrajini ide na ruku Rusiji, situacija se sve više kreće u korist Moskve, izjavila je direktor Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns.
„Ovaj ćorsokak ide u korist strateškoj prednosti Rusije i sve više se situacija pomera u korist Moskve. Odbrambena industrija Rusije značajno povećava proizvodnju dalekometnog naoružanja, artiljerijske municije i drugog naoružanja koje omogućava, u slučaju potrebe, da izdrži dugotrajan i intenzivan rat“, rekla je Hejns na sastanku u specijalnom odboru za obaveštajna pitanja Senata.
Ona je dodala da od od kraja 2023. godine Ruska Federacija ostvaruje uspehe u ukrajinskom sukobu, uključujući zbog neizvesnosti po pitanju buduće vojne pomoći Zapada.
19:10 11.03.2024
17:53 11.03.2024
Francuski predsednik Emanuel Makron odložio je dugo planiranu posetu Ukrajini zbog neslaganja sa saveznicima o politici prema Rusiji, piše Politiko.
Poseta je nekoliko puta odlagana. Prvobitno je bila planirana za februar, ali je potom odložena za sredinu marta. Francuska predsednička palata saopštila je u nedelju da će poseta biti održana "u narednih nekoliko nedelja".
Umesto da ode u Kijev, Makron sada želi da „odvoji potrebno vreme“ za pregovore sa saveznicima kako bi posetio Ukrajinu „sa opipljivim rezultatima“, rekao je neimenovani francuski diplomata.
„Potrebno je malo vremena da se sklope različite koalicije i njihove operativne obaveze prema našim partnerima“, rekao je diplomata.
16:42 11.03.2024
Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis smatra da je sada pravo vreme da se razgovara o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu i „ukidanju crvenih linija“.
U intervjuu francuskom izdanju Ouest France ministar je rekao da podržava francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu.
"Ovo je pravo vreme za takve diskusije. Početak razgovora će nam omogućiti da odbacimo crvene linije koje smo sami sebi postavili", rekao je Landsbergis.
16:28 11.03.2024
U Ukrajini su počeli da grade tri linije utvrđenja u dužini od dve hiljade kilometara, izjavio je Vladimir Zelenski posle sastanka štaba.
"Tri linije odbrane u dužini od 2.000 kilometara je veliki zadatak", napisao je on na Telegram kanalu.
16:12 11.03.2024
Ruska vojska zaustavila je provokaciju Oružanih snaga Ukrajine u koritu Dnjepra dizanjem u vazduh ukrajinskog tegljača, napisao je na Telegram kanalu gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.
„Remorker koji je protivnik dovukao u korito Dnjepra, verovatno iz reke Koševaj, digli su u vazduh naši borci, nakon čega se nasukao. Ruska vojska je i dalje spremna na sve provokacije koje ukrajinske formacije mogu izvesti u okviru tzv. ofanzive u Crnom moru“, napisao je šef regiona.
Pored toga, gubernator Hersonske oblasti saopštio je o situaciji u selu Krinki. Prema njegovim rečima, tamo se može nalaziti oko 30 ukrajinskih vojnika, ruska avijacija je aktivna u tom području.
„Vojska, jurišna i operativno-taktička avijacija izvele su raketne napade na neprijateljske položaje, kako na desnoj obali tako i na delu teritorije sela Krinke“, rekao je Saldo.
15:48 11.03.2024
Oružane snage Ukrajine se spremaju za ozbiljnu operaciju na Krimu, rekao je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (GUR) Kiril Budanov u dokumentarnom filmu „Rat za more: od Dnjepra do Krima“, fragment iz kojeg je objavljen na telegram kanalu specijalne službe. On je objasnio da su dejstva ukrajinskih trupa u Crnomorskom regionu 2022–2023. „povezana jednim strateškim planom“.
„Ovo su sve pripremne mere za ozbiljnu operaciju na Krimu“, rekao je on.
Budanov je posebno istakao pokušaje iskrcavanja ukrajinskih trupa na levu obalu Dnjepra, koja je pod kontrolom ruskih trupa. U leto i jesen prošle godine vlasti Zaporoške oblasti su više puta saopštavale da je bilo takvih pokušaja: oni nisu bili ovenčani uspehom. Borbe su se vodile i u primorskom selu Krinki. U februaru je Vladimir Putin saopštio da ga u potpunosti kontroliše ruska vojska i da je tamo izgrađena neophodna odbrana.
13:07 11.03.2024
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Sputnjik saznaje: U ukrajinskoj vojsci razmatraju mogućnost svrgavanja Zelenskog
12:28 11.03.2024
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nije želeo da komentariše stav nemačkog kancelara Olafa Šolca o isporukama raketa „taurus“ Ukrajini, ali je izjavio da podržava isporuku Kijevu raketnih sistema velikog dometa.

„Podržavam neke saveznike koji isporučuju sisteme dugog dometa, ali neću komentarisati konkretne sisteme i konkretne saveznike“, rekao je on.

12:22 11.03.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage su na avdejevskom pravcu uništile američki tenk „abrams“. Ruske snage poboljšale su položaje na prednjem delu fronta i odbile 11 napada ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno više od 430 ukrajinskih vojnika i uništena dva oklopna vozila i 18 automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništen je sistem „grad“, samohodno artiljerijsko oruđe M109 „paladin“, haubica D-20 i pet haubica D-30;
Na kupjanskom pravcu odbijena su četiri napada ukrajinskih snaga. Protivnik je izgubio do 30 vojnika, a uništena su dva borbena vozila pešadije i dva kamioneta. Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je borbeno vozilo sistema „vampir“, dva samohodna artiljerijska oruđa „cezar“, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“, haubica D-30 u oruđe M101;
Na donjeckom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije položaje i odbile napad ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno do 180 ukrajinskih vojnika, a uništena dva oklopna vozila, tri kamioneta, tri samohodna artiljerijska oruđa „akacija“ i dve haubice D-20. takođe su uništena tri poljska skladišta municije;
Na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su više od 140 vojnika, uništeno je osam kamioneta i vučno oruđe M119;
Na hersonskom pravcu odbijen je napad ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika i uništen tenk, pet automobila i haubica D-30;
Uništeno je skladište goriva, sedam punktova za upravljanje dronovima i dve privremene baze stranih plaćenika;
Ruski PVO sistemi oborili su deset raketa „hajmars“, a uništeno je 95 ukrajinskih dronova.
12:08 11.03.2024
11:28 11.03.2024
Evropska unija iscrpela je sopstvene zalihe naoružanja tokom sukoba u Ukrajini, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj i pozvao zemlje EU da razmotre mogućnost zajedničkog zajma za razvoj odbrambene industrije i jačanje odbrambene sposobnosti.
„Postojeća skladišta oružja su istrošena, a sukob je iz rata rezervi prerastao u rat proizvodnje“, napisao je šef evropske diplomatije u svom blogu.
Borelj je pozvao zemlje EU da razvijaju svoj odbrambeni potencijal i popunjavaju svoje zalihe naoružanja, „nastavljajući da pružaju adekvatnu vojnu podršku Ukrajini“.
Šef evropske diplomatije je objasnio da je trenutno 90 odsto evropske odbrambene industrije koncentrisano u nekoliko zemalja unije, dok godišnji promet ove industrije iznosi oko 70 milijardi evra i u njemu je zaposleno 500 hiljada ljudi.
„Ona obezbeđuje oko 40 odsto odbrambenih potreba Evrope, što znači da naše vojske uvoze većinu naoružanja i tehnike koju koriste“, ocenio je Borelj.
11:07 11.03.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Odeskoj i Vinickoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
10:38 11.03.2024
Papa Franja se, govoreći o „beloj zastavi“ Ukrajine, založio za pregovore, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Koliko sam razumeo, u papinim izjavama bio je širi kontekst. Ali generalno, ideja o kojoj je govorio je, naravno, sasvim razumljiva – govorio je u korist pregovora. Znate da je (predsednik Rusije Vladimir) Putin više puta govorio o našoj spremnosti i otvorenosti da naše probleme rešavamo pregovorima i to je način koji se preferira“, istakao je Peskov.
„Ali znate da, nažalost, i papine izjave i ponovljene izjave drugih strana, uključujući i našu, u poslednje vreme nailaze na apsolutno oštro poricanje od strane kijevskog režima. Oni ne dozvoljavaju nikakve pregovore“, rekao je Peskov.
Portparol je dodao da, odbijajući pregovore, Ukrajina crpi podršku u uveravanjima mnogih evropskih zemalja koje obećavaju da će nastaviti da čine sve da osude Rusiju na, kako veruju, neizbežan strateški poraz.
„To je najdublja zabluda, najdublja greška. I tok događaja, pre svega na bojnom polju, to najjasnije svedoči“, zaključio je Peskov.
U subotu je švajcarska televizija „RSI“ objavila delove predstojećeg intervjua, u kojem je papa izjavio da u sukobu u Ukrajini poražena strana mora da nađe smelosti da to prizna i pristane na pregovore. Ove reči su shvaćene kao poziv na kapitulaciju Kijeva.
10:05 11.03.2024
Ukrajinski lekari i drugi medicinski radnici ne veruju zvaničnim podacima Kijeva o broju poginulih vojnika i smatraju da su gubici Oružanih snaga Ukrajine mnogo veći od saopštenih, prenosi „Gardijan“.
„Mnogi koji rade s ranjenim vojnicima smatraju da je broj smrti veći od zvanične procene“, navodi britanski list.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je ranije izjavio da je ukrajinska vojska od februara 2022. godine, kada je počela specijalna vojna operacija, navodno izgubila 31.000 vojnika.
„Njujork tajms“ je ranije pisao o tome da su američki činovnici gubitke među Ukrajincima procenili na 70.000 poginulih i 100.000 do 120.000 ranjenih.
09:17 11.03.2024
Zapad će u Ukrajinu morati da pošalje svoje stručnjake radi održavanja lovaca F-16, piše list „Njujork tajms“, pozivajući se na izjave činovnika.
Prema navodima lista, oko 50 tehničkih stručnjaka iz Ukrajine obučava se u Danskoj za remont lovaca.
„Zapadni odbrambeni stručnjaci biće prinuđeni da prate lovce u Ukrajinu i da ostanu tamo dok ne bude dovoljno ukrajinskih timova za njihovo adekvatno servisiranje“, navodi list.
Prema navodima „Njujork tajmsa“, za formiranje odgovarajućih timova za remont lovaca F-16 u Ukrajini biće potrebne godine.
09:11 11.03.2024
Dežurni PVO sistemi oborili su oko 10.15 ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
08:31 11.03.2024
Ruske snage za protivvazdušnu odbranu presrele su i uništile četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad Brjanske oblasti i još dve iznad Orlovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
08:05 11.03.2024
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala