- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Spavao na podu i podizao svetinju: Šta se desilo kad je vladika Antonije poslat u Moskvu /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićVladika Antonije
Vladika Antonije - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2024
Pratite nas
Povodom smrti vikara patrijarha srpskog i starešine podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi episkopa moravičkog Antonija, koji je preminuo u 53 godini u Moskvi, ponovo emitujemo jednu od epizoda serijala „Moja Rusija“.
Ona govori o tome kako je vladika u ruskoj prestonici obnovio Hram Svetih Petra i Pavla, koji je postao simbol duhovnog bratstva srpske i ruske Crkve i naša dva pravoslavna naroda.
Vladika Antonije je bio poslednji episkop koga je rukopoložio patrijarh Pavle i bio je veoma poštovan i cenjen u Rusiji, kako među vernicima, tako i u crkvenim i državnim krugovima. Dobitnik je brojnih priznanja, a predsednik Rusije Vladimir Putin odlikovao ga je Ordenom prijateljstva za veliki doprinos u razvoju duhovnih i kulturnih veza, kao i za aktivnu prosvetiteljsku delatnost.
U epizodi „Moje Rusije“ otkrivamo sudbinu Podvorja SPC i šta se događalo nakon što je u Beogradu rešeno da se u Moskvu pošalje tada najmlađi arhimandrit SPC, Antonije Pantelić, bivši student Moskovske duhovne akademije i odličan poznavalac ruskih prilika i ruske kulture.
Kada je 2002. stigao u Moskvu, zatekao je Crkvu Petra i Pavla i pomoćne zgrade u vrlo lošem stanju. Crkva je prokišnjavala, malter je otpadao. Sam vladika je, umesto u krevetu, spavao na podu – jedna mantija mu je služila kao dušek, a druga kao jastuk. U rekordnom roku obnovio je crkvu, oštećene ikone i freske i okupio vernike – Ruse i Srbe.
Osim što je rukovodio srpskim podvorjem u Moskvi, vladika Antonije je bio i doktor teologije i dekan Filozofsko-bogoslovskog fakulteta Ruskog pravoslavnog univerziteta u Moskvi.
Episkop moravički Antonije - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2024
DRUŠTVO
Preminuo episkop moravički Antonije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala