- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zašto Srbija ne treba da se ljuti na Mileta

© AP Photo / Dave ThompsonMile Svilar – talentovani srpski golman
Mile Svilar – talentovani srpski golman - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2024
Pratite nas
Mladi golman Mile Svilar iako je ranije odbio Belgiju i odlučio da brani boje Srbije, promenio je odluku i posle samo jedne odigrane prijateljske utakmice u dresu države porekla njegovih roditelja, rešio je da stane pod zastavu zemlje u kojoj je rođen. I niko ne treba da mu zameri.
Svilar je sin legendarnog srpskog golmana Ratka koji je veliki deo karijere proveo u Belgiji gde se Mile rodio 1999. godine.
Sada već davne 2017. godine Mile je odlučio da će, posle provedenog omladinskog staža u mlađim selekcijama reprezentacije Belgije, zaigrati za reprezentaciju Srbije.
Ali, na debi je čekao do 1. septembra 2021. godine kada je prvi put poneo dres Srbije, ali u prijateljskoj utakmici protiv Katara.
Pola godine kasnije, Svilar je postao praktično prvi golman italijanske Rome i dobio je novi poziv, za prijateljske utakmice sa Rusijom i Kiprom.
Uprkos želji selektora Dragana Stojkovića da Svilar bude deo tima, on to neće biti, obavestio je Fudbalski savez Srbije da je promenio stav i da će u narednom periodu nastupati za Belgiju, što je ispravna odluka na mnogo nivoa.
Najpre, Srbija ima neverovatnu generaciju golmana – i samo pristižu novi. Ustaljenima Vanji Milinković-Saviću i Predragu Rajkoviću pridružio se Đorđe Petrović koji briljira u Čelsiju, a o konkurenciji dovoljno govori i prošlogodišnja odluka Marka Dmitrovića da se prevremeno penzioniše iz nacionalnog tima, kako ne bi zauzimao mesto mlađima, a verovatno i kvalitetnijima.
S druge strane, Svilar kao momak odrastao u Belgiji ima povlašćeni status u toj državi pa čak i gotovo obezbeđeno mesto prvog čuvara mreže za naredni period, s obzirom na to da je Tibo Kurtoa već dugo povređen, a ulazi u godine, te da su alternative momci sličnih godina koji nemaju ozbiljniju reputaciju.
Tako da, za Mileta prilika da zaigra, za Srbiju nešto mirnija i jasnija situacija kada su golmani u pitanju, a ima ih sada i previše, pored Vanje, Predraga i Đorđa, prilikama se nadaju Vladan Kovačević, Boris Radunović, Filip Stanković, Marko Ilić, Veljko Ilić...
Miletu srećno, iskreni ljubitelji fudbala u Srbiji će i dalje navijati za njega, a ako bi neko da se ljuti, ljutiće se samo na sebe i svoj pogled na stvari.
Ruska zastava na stadionu Lužniki u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2024
SPORT
Rusi premijerno protiv Srbije oblače nove dresove /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala