- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: U Britaniji pronađen mrtav plaćenik koji je ratovao u Ukrajini

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGBritanski tenkovi
Britanski tenkovi - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2024
Pratite nas
U Velikoj Britaniji je pronađen mrtav plaćenik Hari Greg koji je ratovao u Oružanim snagama Urajine, piše list „Telegraf“.
Greg nije prošao vojnu obuku i prema rečima njegovih rođaka, krenuo je u Ukrajinu kada je čuo izjavu bivše, u tom trenutku, ministarke inostranih poslova Velike Britanije Liz Tras. Ona je tada izjavila da će svako ko se priključi ukrajinskoj vojsci učestvovati u „bici za demokratiju“.
Kako je navela majka plaćenika, Greg je imao posttraumatski poremećaj koji izaziva stres, a porodica nije mogla da mu pruži potrebnu pomoć.
Britanac je u decembru prošle godine trebalo da proslavi rođendan sa prijateljima, ali nisu mogli da stupe u kontakt sa njim tog dana, kasnije je pronađeno telo u njegovoj kući. Kako piše list, on se ubio ali nije otkriven razlog samoubistva.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je naveo u decembru 2023. godine da su Oružane snage od početka specijalne vojne operacije likvidirale više od 5,8 hiljada stranih plaćenika, a na teritoriji Ukrajine su likvidirana 103 ratna zločina.
Kako je saopštilo rusko Ministarstvo, Kijev je pojaao vrbovanje plaćenika jer nije uspeo da izvrši mobilizaciju dovoljnog broja ljudi i kako bi sakrio velike gubitke. Strani plaćenici se dovode iz SAD i Kanade, pomoću Centralne obaveštajne agencije. Osim toga, ono dolaze i iz Azije, Latinske Amerike i sa Bliskog Istoka, kao i iz sirijskih rejona koje kontroliše Amerika.
Pogledajte i:
Zatvorske ćelije - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2024
RUSIJA
Istražni komitet Rusije raspisao poternicu za oko 700 stranih plaćenika u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala