- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Vatikan saopštio na šta je papa mislio govoreći o podizanju bele zastave u Ukrajini

© AP Photo / Andrew MedichiniRimski papa Franja
Rimski papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2024
Pratite nas
Govoreći o hrabrosti da se podigne bela zastava i započnu pregovari u kontekstu sukoba u Ukrajini papa Franja je mislio na put ka okončanju borbenih dejstava i diplomatiju, izjavio je šef pres službe Svete stolice Mateo Bruni.

„Papa koristi termin ‘bela zastava’ koristeći termin koji je naveden u pitanju... da označi prekid borbenih dejstava, primirje koje se hrabro postiže na pregovorima. Na drugom mestu u intervjuu, govoreći o drugačijoj konfliktnoj situaciji, ali misleći na svaku ratnu situaciju, papa je jasno rekao: Pregovori nikada nisu kapitulacija“, objasnio je Bruni.

U subotu je švajcarska televizija „RSI“ objavila delove predstojećeg intervjua, u kojem je papa izjavio da u sukobu u Ukrajini poražena strana mora da nađe smelosti da to prizna i pristane na pregovore. Ove reči su shvaćene kao poziv na kapitulaciju Kijeva.
Papa Franja je više puta ranije upućivao apele u vezi sa eskalacijom sukoba u Ukrajini i izražavao nameru da poseti i Ukrajinu i Rusiju. Vatikan je u više navrata izražavao spremnost da pomogne u naporima za okončanje sukoba. U maju je papa imenovao kardinala Matea Zupija da vodi misiju koja će pomoći u ublažavanju napetosti. Od početka leta Zupi je posetio Kijev, Moskvu i Vašington.
Moskva je više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev na njih uveo zabranu na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za šta Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Rimski papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Rimski papa: Ukrajinskom sukobu ne vidi se kraj
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala