- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rimski papa: Ukrajinskom sukobu ne vidi se kraj

© AP Photo / Gregorio BorgiaRimski papa Franja
Rimski papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2024
Pratite nas
Papa Franja ponovo je pozvao na diplomatsko rešenje sukoba u Ukrajini, gde, prema njegovim rečima, nema izgleda za mir.
„Juče, 24. februara, sa bolom smo obeležili drugu godišnjicu od početka rata u Ukrajini. Toliko mnogo žrtava, ranjenih, razaranja, suza u periodu koji postaje neverovatno dug i kome se ne vidi kraj“, rekao je papa nakon tradicionalne nedeljne mise na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.
Prema njegovim rečima, ukrajinski sukob ne samo da uništava taj region Evrope, već i „izaziva svetski talas straha i mržnje“.
„Dok ponovo izražavam svoju najdublju ljubav prema napaćenom narodu Ukrajine i molim se za sve, a posebno za mnoge nevine žrtve, molim da se nađe malo humanosti koja će dozvoliti da se stvore uslovi za diplomatsko rešenje u potrazi za pravednim i trajnim mirom“, rekao je papa, obraćajući se brojnim vernicima.
Papa Franja ranije je više puta apelovao u vezi sa eskalacijom sukoba u Ukrajini i više puta je izrazio nameru da poseti i Ukrajinu i Rusiju. Vatikan je u više navrata izražavao spremnost da pomogne u naporima za okončanje aktuelnog sukoba. U maju je imenovao kardinala Matea Zupija da ide u misiju koja će pomoći u ublažavanju napetosti. Početkom leta Zupi je posetio Kijev, Moskvu i Vašington.
Moskva je više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev na njih uveo zabranu na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za šta Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala