- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Najstariji hleb pronađen u Turskoj - napravljen pre više od 8.500 godina

© Foto : Pexels/Photo by Ceejay Talam Arheološko nalazište
Arheološko nalazište - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2024
Pratite nas
Arheolozi u Turskoj kažu da su otkrili najstariji poznati hleb na svetu, koji datira iz 6.600. godine pre Hrista.
Veoma oštećena struktura peći pronađena je u području zvanom "Mekan 66", gde se nalaze kuće od blata, na arheološkom nalazištu Čatalhujuk u južnoj turskoj pokrajini Konija, navodi turski Centar za istraživanje, istoriju i tehnologiju Univerziteta Necmetin Erbakan (BİTAM).
Oko peći su arheolozi pronašli pšenicu, ječam, semenke i okrugle, "sunđeraste" ostatke veličine dlana, navedeno je u saopštenju.
Analize su utvrdile da je organski ostatak star 8.600 godina, nepečeni, fermentirani hleb.
"Možemo reći da je ovo otkriće u Čatalhujuku najstariji hleb na svetu", rekao je za agenciju Anadoliju arheolog Ali Umut Turkan, vođa sektora za iskopavanja i profesor na Univerzitetu Anadolija u Turskoj.
“To je manja verzija vekne hleba. Ima prst utisnut u sredinu, nije pečen, već je fermentiran i sa skrobom u sebi je ostao do danas. Ne postoji sličan primer nečeg takvog nađenog do danas”, dodao je.
Slike elektronskog mikroskopa pokazale su vazdušaste prostore u uzorku, a uočavanje zrna skroba uklonilo je naše sumnj", rekao je biolog Salih Kavak, predavač na Univerzitetu Gaziantep u Turskoj.
Dodao je da su analize otkrile hemikalije pronađene u biljkama i pokazatelje fermentacije. Umešali su brašno i vodu, a hleb je bio pripremljen pored peći i držan neko vreme.
"To je uzbudljivo otkriće za Tursku i svet", rekao je Kavak.
Organska materija, i drvo i hleb, sačuvana je tankom glinom koja je prekrivala strukturu, naveo je Turkan.
Čatalhujuk, koji se nalazi na Uneskovom popisu svetske baštine, bio je dom za otprilike 8.000 ljudi tokom neolita, između oko 10.000 godina pre Hrista i 2.000 godina pre Hrista, i jedno je od prvih svetskih mesta urbanizacije, navodi se u saopštenju Univeziteta, prenosi portal Kliks.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala