Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eparhija raško-prizrenska: Berišine optužbe su izraz etničke i verske mržnje

© Foto : Sputnjiku ustupila Eparhija raško-prizrenska Temelji srednjovekovne crkve Bogorodice Hvostanske na KiM
Temelji srednjovekovne crkve Bogorodice Hvostanske na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Pratite nas
Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas, povodom optužbi poslanika skupštine privremenih prištinskih institucija Beka Beriše na račun SPC u vezi sa nedavnom posetom episkopa Teodosija arheološkoj lokaciji manastira Bogorodice Hvostanske, da one predstavljaju izraz etničke i verske mržnje.
Na portalu Telegrafi Bek Beriša, koji je u skupštini u Prištini i predsedavajući odbora za bezbednost, izneo je grube i neosnovsne optužbe protiv SPC povodom posete episkopa Teodosija i njegovih saradnika arheološkoj lokaciji manastira Bogorodice Hvostanske u opštini Istok 4. marta ove godine, saopštila je Eparhija, dodajući da su odmah nakon posete nepoznate osobe izvele vandalski napad na tu lokaciju, oštetivši ogradu kompleksa.
''Eparhija raško-prizrenska SPC ostaje zabrinuta za Bogorodicu Hvostansku kao jednu od naših značajnih istorijskih svetinja, koja je uvrštena u specijalne zaštićene zone zajedno sa blizu pedeset drugih objekata SPC na Kosovu i Metohiji. Najnovija šteta na ovom lokalitetu pokazuje da su objekti naše crkve i dalje ugroženi i da im treba zaštita pošto na tom prostoru ne živi srpsko stanovništvo i lokaciju ne obezbeđuje policija'', navode iz Eparhije.
U vezi sa posetom episkopa Teodosija važno je, kako dodaju, naglasiti da je ona organizovana zajedno sa predstavnicima međunarodne misije EULEKS i u koordinaciji sa kosovskom policijom zbog prethodnih nezakonitih radnji na ovom lokalitetu.
''Kompleks Bogorodice Hvostanske je pod tim imenom ubeležen u Zakon o specijalnim zaštićenim zonama koji je usvojila skupština u Prištini i po kome, na prostoru zaštićenih zona, ne može biti nikakvih aktivnosti i radova bez saglasnosti Srpske pravoslavne crkve i Saveta za implementaciju zaštićenih zona. To je jasno rečeno u zakonu, koji nažalost kosovske vlasti često ne poštuju. Budući da gospodin Beriša očigledno ne poznaje zakone Kosova, iako je poslanik skupštini treba da se podseti da je zakon donesen zbog zaštite objekata Srpske pravoslavne crkve na Kosovu koji su više puta prethodnih godina napadani i skrnavljeni'', navodi se u saopštenju.
Zato je, kako podsećaju iz Eparhije, 45 lokacija stavljeno pod status specijalnih zaštićenih zona i to su lokacije Srpske pravoslavne crkve, a pored toga i celo selo Velika Hoča i istorijski deo grada Prizrena, u kome se pored ostalih objekata nalazi i nekoliko srednjovekovnih srpskih pravoslavnih crkava.
Istorija lokaliteta Bogorodice Hvostanske je više puta istraživana i pre i posle Drugog svetskog rata i pronađeni su značajni artefakti koji svedoče o kompleksnoj istoriji ovoga lokaliteta. Od rane pravoslavne rano-vizantijske bazilike iz 6. veka do 13. veka kada je objekat proširen i obnovljen, Bogorodica Hvostanska je postala 1219. sedište Srpske pravoslavne eparhije Hvostanske.
Optužbe Beriše da SPC širi mržnju time što vodi računa o svojim svetinjama koje su kao takve ubeležene i u zakone tzv. Kosova zapravo predstavlja sama po sebi izraz etničke i verske mržnje, ali je i pokazatelj da je oštećenje ograde oko ovog lokaliteta neposredna posledica mržnje koja se sistematski širi protiv SPC i duhovnih i verskih objekata od kojih je više od 150 oštećeno ili oskrnavljeno nakon rata 1999. od strane albanskih ekstremista.
''Zato naša eparhija apeluje da se ovaj lokalitet zaštiti i da se ispravno obeleži u skladu sa nazivom koji stoji u zakonu o specijalnim zaštićenim zonama. U protivnom postoji mogućnost da će biti izložen daljem vandalizmu i istorijskom revizionizmu koje sprovode pojedinci iz kosovske vlasti, kršeći osnovne temelje ljudskih i verskih sloboda koje postoje u demokratskom svetu'', navode iz Eparhije raško-prizrenske.
Episkop raško-prizrenski Teodosije 4. marta je sa dečanskim igumanom Savom i u koordinaciji sa timom Euleksa posetio arheološke ostatke manastira SPC Bogorodice Hvostanske kod Istoka na Kosovu i Metohiji.
Kako je ranije navedeno u objavi Eparhije raško-prizrenske na mreži X, ova lokacija je „jedna od 47 specijalnih zaštićenih zona, prema kosovskom zakonu o specijalnim zaštićenim zonama“.
Oko 50 ari zemljišta na kojem se nalaze temelji manastira i Crkve Bogorodice Hvostanske u januaru su, međutim, ograđeni žicom i postavljena je informativna tabla na albanskom jeziku.
Eparhija raško-prizrenska saopštila je tada da je zauzimanje ostataka manastira Bogorodice Hvostanske još jedan korak u brisanju istorijskog i duhovnog identiteta srpskog naroda i crkve na KiM.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala