- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Švedska postala članica NATO

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaŠvedska Finska NATO zastava
Švedska Finska NATO zastava - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2024
Pratite nas
Protokol o pristupanju Švedske NATO stupio je na snagu, saopštio je Stejt department.
Tako je ova skandinavska država postala 32. članica Alijanse. Svečanost podizanja zastave Švedske u sedištu NATO u Briselu biće održana 11. marta.
Podsetimo, Švedska i Finska su podnele zahtev za članstvo nakon što je Rusija počela specijalnu operaciju u Ukrajini.
Finska se pridružila NATO 4. aprila prošle godine.
Aplikacija Švedske nije imala podršku Turske i Mađarke. Za Tursku je bilo sporno to što Stokholm podržava kurdske grupe, kao i podrška izvozu oružja. Do promene je došlo kada se Švedska tokom pregovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom saglasila da u zamenu za ratifikaciju doprinese aktiviranju procesa pristupanja Turske EU.
Turska je odobrila aplikaciju Švedske u januaru.
U Mađarskoj su protiv članstva Švedske dugo vremena bili poslanici parlamenta koji su smatrali da Švedska širi laži o Mađarskoj.
Predsednik Mađarske Tamaš Šujok potpisao je dokument u sredu.
Podsetimo, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je nedavno da je Rusija, u svetlu izgradnje vojnog potencijala NATO-a u blizini svojih granica, preduzela mere za jačanje grupe na severozapadnim i zapadnim strateškim pravcima, formiranjem Lenjingradskog i Moskovskog vojnog okruga.
„Zbog povećanja vojnog potencijala NATO-a u blizini ruskih granica, širenja alijanse ulaskom Finske, a u budućnosti i Švedske, preduzeli smo korake da ojačamo grupu na severozapadnom i zapadnom strateškom pravcu“, rekao je Šojgu na sastanku vojnog vrha Rusije.
I šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da će Rusija kao odgovor na pristupanje Finske i Švedske NATO Rusija će rasporediti dodatno naoružanje u nedavno formiranim vojnim okruzima.
On je dodao da je zanimljivo kako su Finska i Švedska odmah zamenile svoju neutralnost, koji im je decenijama služila i osiguravala dobru reputaciju, članstvom u NATO.
"Decenije dobrosusedskih odnosa su propale", zaključio je Lavrov.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala