- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: London uvučen u ukrajinski sukob više nego druge članice NATO

© Flickr / Defence ImagesBritanski vojnici
Britanski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2024
Pratite nas
Moguće je da je Velika Britanija uvučena u ukrajinski sukob dublje, nego bilo koja druga zemlja članica NATO, izjavio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin ruskim medijima.
Prema njegovim rečima, britanski vojnici su prisutni u Ukrajini i zvanično je potvrđeno prisustvo specijalnih snaga, instruktora koji su, na primer, obučavali ukrajinske vojne lekare.
„Znamo da ovi instruktori, pored toga, obučavaju snage za specijalne operacije i čitav niz drugih jedinica. Takođe, sasvim je jasno da lansiranje dalekometnih raketa ‘storm šedou’ obavezno zahtevaju učešće stručnjaka, a u toj ulozi se mogu naći samo Britanci, jer je to veoma složena tehnika i nemoguće je zamisliti da njome mogu da upravljaju ukrajinski vojnici. Ili treba da prođu veoma dugu specijalnu pripremu, što je nerealno“, istakao je ambasador.
Kelin je dodao da se zato precizno može reći da je London duboko uvučen u sukob u Ukrajini, čak i dublje, nego ostale članice NATO.
Govoreći o perspektivi masovnog slanja britanskih snaga u Ukrajinu, ruski ambasador je izjavio da ne vidi mogućnost realizacije ovakvog scenarija.
„Što se tiče raspoređivanja snaga širokog formata, zvaničnici su više puta ponovili da takvih planova nema. Generalno, ovakvi planovi koji možda nisu izvesni ili ih izmišljaju novinari – da London namerava da rasporedi diviziju ili korpus u Ukrajini – neće dobiti konsenzus NATO-a u celini“, rekao je Kelin.
Kelin je primetio da ovakve nesuglasice ne izazivaju čuđenje i istakao da Evropa počinje da traži način korigovanja svoje politike, koju je nazvao pogrešnom.
„Lideri nekih zemalja pokušavaju da povremeno budu militantniji od drugih. Pre nekog vremena time se odlikovao bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson, a sada je tu ulogu preuzeo francuski predsednik Emanuel Makron“, ocenio je ambasador.
Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron je nedavno rekao da zapadni lideri nisu isključili mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu.
Pogledajte i:
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
RUSIJA
Lavrov: „Ratni tabor“ u Evropi je i dalje jak i ne menja svoj cilj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala