- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: „Ratni tabor“ u Evropi je i dalje jak i ne menja svoj cilj

© POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
Pratite nas
„Ratni tabor“ u Evropi je i dalje jak i ne menja svoj cilj a to je nanošenje strateškog poraza Rusiji, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
On je tim rečima prokomentarisao nedavne izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o tome da Zapad ne isključuje mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, šefa Pentagona Lojda Ostina da ukoliko se pokaže da Ukrajina gubi na frontu onda veruje da će se NATO uključiti u sukob protiv Rusije i objavljeni razgovor nemačkih oficira o planovima za napad na Krimski most.
"Situacija nedvosmisleno ukazuje na to da je ratni tabor u Evropi kao i do sada veoma, veoma jak", rekao je ruski ministar na pres konferenciji po završetku Diplomatskog foruma u Antaliji..
U poslednje vreme smo svedoci neslaganja kancelara Nemačke Olafa Šolca i Bundesvera oko nekih lukavih ideja vojske za koje je javnost saznala iz audio snimka o tome kako pripremaju napad na Krimski most i druge objekte, pre svega skladišta s municijom, rekao je on.
"I pri tome žele sve da prevare kako se ne bi pomislilo na njih već na Amerikance i Britance pošto su oni i onako već tamo. Očigledno samoraskrinkavanje. Raskrinkavanje u vojnoj sferi, isto kao što je to u političkom pogledu bilo priznanje Merkel, Olanda i Porošenka da nisu ni nameravali da realizuju Minske sporazume", rekao je on.
On je dodao da u Moskvi vide da na Zapadu postoji nerazumevanje po pitanju Ukrajine i želja da se Rusija pobedi na bojnom polju.

„Mi imamo dobru volju za rešavanje sukoba mirnim putem. Ali ne vidimo dobru volju sa druge strane i ne samo to – vidimo nerazumevanje onoga što se događa. I vidimo, kao i do sada, želju te iste strane da se Rusija pobedi na bojnom polju“, naveo je on u razgovoru s novinarima.

Prema njegovim rečima, Rusija nije dobila nijedan ozbiljan predlog za pregovore sa Ukrajinom od razgovora u Istanbulu 2022. godine.
Ruski ministar, koji u Antaliji učestvuje na Diplomatskom forumu, upozorava da će Moskva na isti način uzvratiti ako na Zapadu budu konfiskovana ruska sredstva.

Dodatno naoružanje kao odgovor na članstvo Finske i Švedske u NATO

Kao odgovor na pristupanje Finske i Švedske NATO Rusija će rasporediti dodatno naoružanje u nedavno formiranim vojnim okruzima - Moskovskom i Lenjingradskom, rekao je šef ruske diplomatije.
On je dodao da je zanimljivo kako su Finska i Švedska odmah zamenile svoju neutralnost, koji im je decenijama služila i osiguravala dobru reputaciju, članstvom u NATO.
"Decenije dobrosusedskih odnosa su propale", zaključio je Lavrov.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala