- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Francuska opozicija upozorila Makrona da ne uvlači Francusku u sukob u Ukrajini

© AFP 2023 / Gonzalo FuentesFrancuski predsednik Emanuel Makron
Francuski predsednik Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2024
Pratite nas
Lideri francuskih opozicionih partija odbili su da podrže stav predsednika Emanuela Makrona o sukobu u Ukrajini, prenosi televizija BFMTV.
Kako prenosi televizija, francuski predsednik odlučio je da razgovara sa opozicijom pre glasanja u parlamentu o nedavno zaključenom bezbednosnom sporazumu sa Ukrajinom. Glasanje će se održati sledeće nedelje.
Sastanak je trajao više od tri sata, lideri političkih snaga su „saslušali zabrinutost“ šefa države, ali nisu uspeli da postignu konsenzus o ograničenju podrške kijevskom režimu. Oni su optužili Makrona da zemlju uvlači u sukob i za neozbiljnost, a zamerili su mu i što se o ovim pitanjima nije konsultovao sa skupštinom.
„Na ekranima su bile prikazane mape ukrajinskog fronta i predsednik je dugo insistirao na ruskoj agresiji i sajber-napadima, napominjući da je potreban iskorak (u podršku Kijevu)“, navodi se u saopštenju.
Na kraju sastanka, lider Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela i predsednik Komunističke partije Fabijen Rusel preneli su stav Makrona, koji smatra da Pariz nema granice i crvene linije po pitanju pomoći Ukrajini. Međutim, Makronov stav nije naišao na podršku. Bardela je naglasio da Francuska ne treba sama da započinje sukob sa Rusijom.
„Možemo naći mnoga rešenja osim da obema rukama uranjamo u novi svetski rat... Stav Francuske je da prenosi glas sveta, to je ekvidistanca. Utisak je da predsednik i premijer gube hladnokrvnost. Potrebno je povući crvene linije kako Francuska ne bi postala saučesnik u sukobu“, ocenio je on.
Prema njegovim rečima, pitanje slanja trupa u Ukrajinu izaziva zabrinutost u zemlji, izoluje je na međunarodnoj sceni i pokazuje nesuglasice među članicama NATO-a.
Sa svoje strane, Rusel je istakao da se osnovne protivrečnosti odnose na to koliko novca može da se uloži u podršku Oružanim snagama Ukrajine.
Lider levičarske partije Nepokorna Francuska Manuel Bompar izjavio je da je sa sastanka sa Makronom izašao sa još većom zabrinutošću, istakavši da bi bilo bolje da „predsednik odabere put dijaloga“.
Predsednik Republikanske partije Erik Čoti je, sa svoje strane, rekao da ne može da bude govora o saučesništvu Francuske u sukobu u Ukrajini. On je takođe dodao da je predsednik države koristio pomoć Ukrajini zbog predizborne kampanje za Evropski parlament i to nazvao neprihvatljivim.
Podsetimo, predsednik Francuske je krajem februara, na pres konferenciji posle sastanka posvećenog podršci Ukrajine, izjavio da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, mada o tome nema konsenzusa među evropskim liderima.
U Kremlja su nakon toga poručili da u slučaju ulaska zapadnih snaga u Ukrajinu neće biti reč o verovatnoći, već o neizbežnosti direktnog sukoba Rusije i NATO.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Moskva primećuje protivrečne izjave iz Pariza o Ukrajini
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala