- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Čudesni Andrjuša: Predstavljena knjiga o legendarnom profesoru Tarasjevu /foto/

© Sputnik / Senka MilošAndrej Tarasjev
Andrej Tarasjev - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2024
Pratite nas
Čovek sa velikim Č, univerzitetski profesor, pisac udžbenika, šarmer, kozer, čuvar tajni i naprosto „čudesni Andrjuša“ – samo su neke od ocena koje su se mogle čuti na predstavljanju knjige o legendarnom profesoru Filološkog fakulteta u Beogradu Andreju Tarasjevu, koji je bio i ostao most između ruskog i srpskog naroda.
U prepunoj sali Ruskog doma o profesoru Tarajsevu, rođenom Beograđaninu a potomku belih Rusa, govorili su samo neki od 34 autora knjige koji je povodom njegovog 90.rođendana objavila izdavačka kuća „Čigoja“ a priredila Branislava Marković.
Knjiga „Profesoru Tarasjevu u čast“ pisana je srcem i dušom, a u njoj su na 170 strana sabrani utisci, sećanja, anegdote iz života i prikazi rada ovog izuzetnog čoveka, pedagoga, ali i osnivača hora „Lučinuška“.
O profesoru Tarasjevu su, pored priređivača, govorili njegov sin dr Aleksej Tarasjev, kao i prijatelji i bivši studenti dr Radmila Tonković, dr Slobodan Radulović i dr Mina Đurić. Sam profesor Tarasjev nije mogao da prisustvuje večeri ali je sve pratio u lajv strimu , što je izlaganjima govornika dalo dodatnu emotivnu notu.
© Sputnik / Tanja TrikićHor „Lučinuška“
Hor „Lučinuška“ - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2024
Hor „Lučinuška“
Uz zahvalnost priređivačima, izdavačima, direktoru Ruskog doma Jevgeniju Baranovu i svim poštovaocima lika i dela njegovog oca, Aleksej Tarasjev je istakao da je Ruski dom odabran kao najadekvatniji prostor za ovakvo veče jer je upravu tu bila smeštena pre Drugog svetskog rata Ruska gimnazija gde je Andrej krenuo u školu, a njegov otac Vitalij predavao veronauku.
Andrej je povezao svoju otadžbinu i svoj zavičaj, primetila je Markovićeva i podsetila da je slična bila sudbina i Nikite Tolstoja, unuka slavnog pisca, koji je do svoje smrti bio blizak prijatelj sa profesorom Tarasjevom.
© Sputnik / Tanja TrikićGovornici na promociji knjige o legendarnom profesoru Tarasjevu
Govornici na promociji knjige o legendarnom profesoru Tarasjevu  - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2024
Govornici na promociji knjige o legendarnom profesoru Tarasjevu
Prema rečima Radmile Tonković, on je bio i ostao most između srpske i ruske duše, raskošni pripovedač priča, posvećen „matuški Rusiji“ i njenoj kulturi i divnim ljudima. Studenti su ga, kako je rekla, uvek slušali ne dišući.
Slobodan Radulović se prisetio druženja s Tarasjevom kao parohijanom crkve sv. Trifuna na Topčideru, ispričavši nekoliko anegdota o profesoru poznatom po svojoj vrcavosti i duhovitosti. Mina Đurić se dotle osvrnula na predani rad Andreja Tarasjeva sa horom „Lučinuška“ kroz koje su prošle mnoge generacije studenata Filološkog fakulteta a kojim je, kako je rekla, on rukovodio, horovodio i putovodio.
Hor koji uskoro puni 52 godine otvorio je i zatvorio veče izvođenjem ruske narodne muzike.
Univerzitetski profesor u penziji, ipođakon Andrej Tarasjev - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2017
I sveci među Belim Rusima u Srbiji (foto)
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala