- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Sistem Grad - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruske snage uništile američki raketni sistem „hajmars“ na granici Hersonske oblasti

Pratite nas
Tri ukrajinska bespilotna drona oborena su iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Eksplozije su odjeknule u Odesi. Pentagon je demantovao reči singapurskog ministra odbrane Ng Eng Hena o upotrebi F-35 u Ukrajini.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:21 05.03.2024
Kada bi danas bili izbori u Ukrajini bivši glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni bi osvojio više glasova od aktuelnog predsednika Vladimira Zelenskog.
Kako je pokazala anketa „Socisom“, Zalužni bi u prvom krugu izbora osvojio 41 odsto glasova a Zelenski 23,7, dok bi u drugom krugu taj odnos bio 67,5 naprema 32,5 odsto u korist Zalužnog.
Podsetimo Zelenski je početkom februara smenio Zalužnog, a „Politiko“ je tada pisao da je glavni razlog za smenu bilo njegovo odbijanje da se povinuje preporukama američkih savetnika po pitanju letnje ofanzive ukrajinske vojske, koja se završila potpunim krahom.
22:09 05.03.2024
Ruske snage uništile su američki višecevni raketni sistem „hajmars“ na granici Hersonske oblasti, izjavio je za Sputnjik portparol gubernatora oblasti Vladimir Vasilenko.
„Jedinice grupe snaga ‘Dnjepar’ uništile su danas sistem ‘hajmars’ na granici Hersonske i Nikolajevske oblasti. Udar na neprijateljski sistem verovatno je izveden iz raketnog sistema ‘iskander’“, rekao je Vasilenko.
Prema njegovim rečima, upravo sa ovog lansera „hajmars“ ukrajinske snage mogle su izvesti napad na zgradu vojno-civilne uprave Hersonske oblasti u gradu Hersonu u septembru 2022. godine.
22:04 05.03.2024
Evropske zemlje sumnjaju u mogućnost dugoročne pomoći Ukrajini, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne.
„Postoji neizvesnost u pogledu naših sposobnosti da dugoročno podržavamo Ukrajinu“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, to je vezano za predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.
Nestabilnost u vezi sa izborima u Sjedinjenim Državama pokreće pitanje da li će Vašington biti sa nama posle njih“, rekao je ministar.
Osim toga, Sežurne je primetio da se u narativima levičarskih i nacionalističkih partija u Evropi čuje „nespremnost da se umre za Ukrajinu“ i zahtevi da se prekine pomoć Kijevu.
„To je pogrešan stav“, ocenio je ministar.
21:52 05.03.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
21:45 05.03.2024
Predsednik Češke Petr Pavel - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Češki predsednik: Evropa razmatra pružanje pomoći Ukrajini bez slanja trupa
20:38 05.03.2024
SAD smatraju da je Ukrajina pripremila vojna „iznenađenja“ za Rusiju i čekaju rezultate njihove primene, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.
Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države smatraju da Ukrajina ima „plan koji može da primeni za postizanje pobeda na bojnom polju“.
18:53 05.03.2024
Šef evropske diplomatske Žozep Borelj izjavio je da se ta organizacija nada da će do kraja marta Ukrajini isporučiti 250 hiljada granata koje proizvodi evropska industrija.
15:35 05.03.2024
Stručnjaci su već počeli sa deminiranjem teritorije oslobođene Avdejevke, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.
On je objasnio da će nakon deminiranja biti očišćene ruševine, a ujedno će biti priključena i uvedena struja i voda.
Prema njegovim rečima, grad će moći da se obnovi kada linija fronta bude pomerena na potrebno rastojanje.
13:57 05.03.2024
12:53 05.03.2024
Evrokomisija predstavila je predloge za novu strategiju ES u oblasti vojne industrije i investicija u odbranu:
▪Strategija je usmerena na „formirovanje kulture stalne gotovosti u odbrambenoj industriji".
▪Princip je „proizvodite više, brže i zajedno“.
▪Poseban vojni savet za industrijsku spremnost proceniće stanje u odbrambenoj industriji.
▪Tokom tri godine Brisel namerava da iz zajedničkog budžeta uloži 1,5 milijardi evra u programe odbrambene industrije.
▪Očekuje se jačanje saradnje sa Ukrajinom i njeno učešće u evropskim odbrambenim programima. Razmatra se mogućnost zajedničke proizvodnje dronova.
12:47 05.03.2024
10:30 05.03.2024
„Disciplinske mere su preduzete protiv učesnika razgovora koji je okrenuo broj. U ovim vremenima moramo biti veoma pažljivi sa bezbednošću komunikacija. Preduzećemo tehničke i organizacione mere kako bismo osigurali da se ovakav incident više ne ponovi", izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, komentarišući presretnuti razgovor visokih nemački oficira u kojem se diskutovalo o napadu na Krimski most.
Po njegovim rečima, razlog zbog kojeg je snimljen razgovor u redovima Luftvafe je individualna greška u korišćenju (Vebeksa). Nisu svi učesnici poštovali propisanu proceduru bezbednog biranja broja", objasnio je on.
10:19 05.03.2024
Britanija je pozvala Nemačku da Ukrajini isporuči krstareće rakete dugog dometa Taurus, uprkos nedavnom curenju razgovora visokih oficira Bundesvera, piše Gardijan.
„Velika Britanija je bila prva zemlja koja je Ukrajini obezbedila precizne rakete dugog dometa, a mi bismo želeli da ohrabrimo naše saveznike da učine isto“, citira list jednog od predstavnika britanske vlade.
On je potvrdio prisustvo male grupe britanskih trupa u zoni specijalne vojne operacije.
Nemački kancelar Olaf Šolc 4. marta je insistirao na tome da se ne isporučuju krstareće rakete Kijevu. On je dodao da je primena raketa Taurus moguća samo uz direktno prisustvo nemačkog vojnog osoblja, a „to ne dolazi u obzir“.
10:02 05.03.2024
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Američki ekspert: NATO bi mogao da evakuiše Zelenskog iz Kijeva kao Musolinija 1943. godine
08:50 05.03.2024
Tri rezervoara su se zapalile, prema preliminarnim informacijama, na skladištu nafte u Gubkinskom okrugu Belgorodske oblasti nakon pada ukrajinskog drona.
07:21 05.03.2024
Prema preliminarnim informacijama, tokom noći u Odesi odjeknule su eksplozije na sedam različitih mesta.
Nema informacija, šta su bile mete.
07:14 05.03.2024
Britanske vlasti smatraju da je situacija sa curenjem razgovora oficira Bundesvera „veoma ozbiljna“, piše Dejli telegraf, pozivajući se na predstavnika premijera Rišija Sunaka.
„Od samog početka smo jasno stavili do znanja da će Velika Britanija pružiti Ukrajini neophodnu pomoć, uključujući i ofanzivnu, kako bi mogla da se odbrani i povrati svoju suverenu teritoriju“, rekao je sagovornik lista.
07:12 05.03.2024
Ruski PVO sistemi oborili su preko noći tri ukrajinska drona aviona u Belgorodskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:10 05.03.2024
„Sjedinjene Države ne koriste F-35 u Ukrajini“, rekao je predstavnik američke vojske Sputnjiku.
Singapurski ministar odbrane Ng Eng Hen rekao je ranije da Vašington koristi borbene avione F-35 za traženje položaja ruskih sistema PVO u Ukrajini.
Moskva je više puta izjavljivala da zapadna vojna pomoć ne sluti Ukrajini dobro i samo produžava sukob, dok transport sa oružjem postaje legitimna meta ruske vojske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala