- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Češki predsednik: Evropa razmatra pružanje pomoći Ukrajini bez slanja trupa

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINPredsednik Češke Petr Pavel
Predsednik Češke Petr Pavel - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Pratite nas
Evropa razmatra pružanje pomoći Ukrajini na nove načine bez slanja borbenih trupa u ovu zemlju, saopštio je češki predsednik Petr Pavel na konferenciji za novinare posle sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
„Zalažem se za to da tražimo nove načine, uključujući stalnu diskusiju o mogućem prisustvu u Ukrajini na različite načine i u različitim oblicima. Postoji čitav niz ovih načina. Mislim da je debata već počela. Ne radi se o slanju borbenih trupa u Ukrajinu, jer se tako zaista može da preći zamišljena ‘crvena linija’“, rekao je Pavel.
Kao primer naveo je moguće slanje misije za obuku u Ukrajinu, koja bi obučavala vojnike Oružanih snaga Ukrajine. Sada se to dešava na teritoriji drugih zemalja, ali Ukrajina je, kako je istakao predsednik, suverena država i takva pomoć, prema njegovim rečima, nije u suprotnosti ni sa jednom međunarodnom normom.
„Samo od nas zavisi koji ćemo oblik pomoći izabrati ako ostanemo u granicama neborbenog učešća“, objasnio je Pavel.
On je dodao da Češka i Francuska imaju iste stavove o situaciji u Ukrajini.
„Evropa mora da igra veliku ulogu u pružanju pomoći Ukrajini i odvraćanju Rusije od nastavka rata“, rekao je predsednik. On je istakao da je neophodno delovati u okviru međunarodnog prava.
Podsetimo, predsednik Francuske je krajem februara, na pres konferenciji posle sastanka posvećenog podršci Ukrajine, izjavio da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, mada o tome nema konsenzusa među evropskim liderima.
U Kremlja su nakon toga poručili da u slučaju ulaska zapadnih snaga u Ukrajinu neće biti reč o verovatnoći, već o neizbežnosti direktnog sukoba Rusije i NATO.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala