- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pomoćnik predsednika Rusije: Stvaranje nezavisnog platnog sistema – važan cilj za BRIKS

© Sputnik / Vladimir TrefilovNovčanice
Novčanice - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Pratite nas
Stvaranje nezavisnog platnog sistema na osnovu digitalnih valuta i blokčejn, odnosno manje baze podataka koje su međusobno digitalno povezane, a koje sadrže informacije o digitalnim transakcijama, su važan cilj za BRIKS, izjavio je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.
„Važan cilj u bliskoj budućnosti će biti formiranje nezavisnog platnog sistema u okviru BRIKS-a, koji bi se zasnivao na najsavremenijim tehnologijama kao što su digitalne valute i blokčejn. Najvažnije je da taj sistem bude komforan za državu, stanovništvo i biznis i da ne iziskuje velike troškove, kao i da ne bude povezan sa politikom“, rekao je on.
Ušakov je podvukao da će Rusija nastaviti da traži puteve za neometanu ekonomsku saradnju unutar BRIKS-a bez obzira na zapadne sankcije.
„Rusija se u BRIKS-u fokusira na pitanja daljeg jačanja strateškog partnerstva država-učesnica u trgovinskoj, investicionoj, inovativno-tehnološkoj i socijalnoj sferi“, naveo je pomoćnik ruskog predsednika.
Prema njegovim rečima, zajednički cilj organizacije je stvaranje uslova za siguran ekonomski rast svih država BRIKS-a. Ušakov je takođe rekao da se su se ojavili i novi zahtevi za članstvo u BRIKS-u, ali da je prerano govoriti o proširenju.
Cilj BRIKS-a je kolektivno povećanje tempa ekonomskog rasta zemalja-učesnica i jačanje njihovih pozicija u svetu aktivnom saradnjom. Unutar BRIKS-a postoji mehanizam međubankarske saradnje, odnosno MMS platforma koju čini pet banaka.
Pogledajte i:
Ruska rublja i pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2024
RUSIJA
Ruski ministar: Predložićemo BRIKS-u formiranje nezavisnog finansijskog sistema
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala