- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban: Završila se hegemonija Zapada - formira se novi svetski poredak

© AP Photo / Denes ErdosPremьer-ministr Vengrii Viktor Orban
Premьer-ministr Vengrii Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Pratite nas
Hegemonija Zapada došla je do kraja, sada se formira novi svetski poredak, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban agenciji MTI.
„Hegemonija Zapada se završila, danas to niko ne osporava i to je potvrđeno i podacima. Formira se novi svetski poredak i situaciju je neophodno stalno ocenjivati i analizirati“, rekao je on na sastanku sa mađarskim ambasadorima.
Mađarski premijer je ukazao na pokušaje raskola u svetu na geopolitičke blokove. Pritom, veliki pritisak se vrši na zemlje kao što je Mađarska, koje štite suverenitet.
„Prilikom članstva u bloku je veoma ograničen prostor za manevre, zato je Mađarska i zainteresovana za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u i deljenje na blokove nije u njenom interesu. Zato ćemo jačati naš savez sa drugim zemljama koje štite suverenitet“, naveo je Orban.
Nedavno je izjavio da Mađarska želi da poveća saradnju sa Moskvom u sferama koje nisu pod sankcijama. Prema njegovim rečima, nakon konflikta u Ukrajini će se nastaviti ekonomski život, a rusko tržište je važno za zemlju.
Pored toga, Budimpešta računa na to da će razvijati odnose sa Austrijom, Slovačkom i Srbijom u okviru novog saveza koji neće zameniti Višegradsku četvorku, već će paralelno sa njom postojati.
Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta kritikovao „svetski poredak, zasnovan na pravilima“, koji propagira Zapad i rekao da je to apsurd. Prema njegovim rečima ta pravila niko nije video i o njima nije pisao što daje mogućnost pristalicama sličnog kolonijalnog pristupa da ih izmišljaju od slučaja do slučaja u svoju korist.
Pogledajte i:
Mađarske zastave na zgradi parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
SVET
Orban: Zapad u Ukrajini ne može da pobedi Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala