Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Izbora na severu KiM će biti, ali kada - niko ne zna

© Sputnik / Teodor AnastasijevićSmena tzv. kosovske policije na severu KiM
Smena tzv. kosovske policije na severu KiM - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
Pratite nas
Priština je posle odluke o zabrani dinara morala da popusti zapadnim saveznicima i da pokrene priču o izborima za gradonačelnike na severu Kosova. Ali kad će se oni održati zavisi od agende Prištine i njenih saveznika sa Zapada i toga koliko im se žuri da reše kosovsko pitanje, ocenjuje diplomata Zoran Milivojević.
Kosovska Centralna izborna komisija završila je verifikaciju potpisa prikupljenih za peticiju Srba za smenu predsednika četiri opštine na severu Kosova, po proceduri koju je naložila Priština ali je ta institucija odbila da govori o ovom procesu, koji je završen. Kako je navedeno, uskoro se očekuje da će o tome biti reči na sednici CIK-a.
Prema pisanju kosovskih medija, dostignut je potreban procenat od 20 odsto upisnih birača koji su dali potpis za smenu gradonačelnika, čime se otvara put za narednu fazu – organizovanje glasanja za razrešenje predsednika četiri opštine na severu.

Zapadni pritisak

Ono što se ne zna ni mesec dana kasnije od ove odluke jeste kada se očekuje glasanje za razrešenje albanskih predsednika srpskih opština.
Diplomata i bivši ambasador dr Zoran Milivojević smatra da je ovo učinjeno sigurno pod pritiskom Zapada.
„Posle verifikacije ovih potpisa na izbornoj komisiji Prišine je da reaguje na osnovu potpisane peticije Srba. Sledeći korak bi trebalo da bude da se raspiše referendum za opoziv ova četiri albanska gradonačelnika na severu KiM i da se pristupi novom izbornom procesu,“ kaže Milivojević.
Po njegovom mišljenju, ubrzana verifikaciji potpisa ima veze sa zapadanim silama kojima je stalo da se kosovski proces što pre vrati u politički kolosek a da stvari na terenu idu ka deeskalaciji cele situacije, posebno posle odredbe Prištine o ukidanju dinara kao platežnog sredstva što je i zapadne interese dovelo u nepovoljnu poziciju .
„Suština je u pokušaju da se stvore uslovi za nastavak dijaloga. Dakle, posle debakla sa dinarom, izbori na severu su važna stavka za Zapad, jer ukoliko bi ubrzo došlo do novih izbora na severu KiM oni bi išli u pravcu smirivanja situacije jer bi i Srbi uzeli učešće na njima. Sve ovo treba gledati ipak u paketu pritiska na Srbiju da nastavi dijalog na liniji Ohridskog sporazuma, odnosno onoga što je ključni cilj zapadnih sila a to je nastavak dijaloga u smeru nekog de fakto priznanja Kosova,“ ocena je Milivojevića.

Ističe vreme

On ne spori da su ovi izbori neka vrsta „ustupka“ i Srbima od strane Zapada posle prištinske oduke o dinaru, jer je jasno da je ta odluka blokirala dijalog a Zapadu blokirala realizaciju njegovih ciljeva.
Na pitanje kada bi izbori mogli biti održani Milivojević kaže sledeće:
„To je sada stvar koliko će Priština biti pritisnuta od strane zapadanih savetnika, dakle, sve je na terenu politike. Drugim rečima, sve zavisi od toga kakva je scenario i metodologija nastupa zapadnih sila prema Prištini ali i prema celom tom kosovskom pitanju.“
Kosovki stručnjaci za pitanja u vezi sa lokalnom upravom, kažu da proveravanje potpisa ne bi trebalo da predstavlja problem za CIK, osim ako ne naiđe na veće nepravilnosti, ali su istovremeno zabrinuti zbog pravnog vakuuma, koji će pratiti proces smenjivanja gradonačelnika, jer posle verifikacije potpisa za pokretanje procesa smene načelnika opština nema definisanih zakonskih rokova niti relevantnih institucija.

Sve po protokolu

Podsećamo da su glasanju za smenu predsednika opština prethodili razgovor između CIK-a, Ministarstva uprave i lokalne samouprave i opštinskih organa. Ove institucije treba da budu zadužene za formulisanje glasačkog listića - kako će izgledati i ko će odobriti njegov sadržaj, ko će uslovno raspisati izbore ili odrediti dan glasanja.
Inače, prema Administrativnom uputstvu, glasanje se mora održati najkasnije u roku od 45 dana od dana donošenja odluke CIK-a da je zahtev za smenu gradonačelnika podržalo najmanje 20 odsto biračkog tela u dotičnoj opštini.
Predsednik opštine se razrešava dužnosti ako 50 odsto, plus jedan birač, glasa za njegovu smenu. Ako prođe i ova faza, onda se organizuju izbori za nove gradonačelnike.
I specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na društvenoj mreži "X" posle razgovora sa Vjosom Osmani o dijalogu Beograda i Prištine posebno se osvrnuo na održavanje izbora u četiri opštine na severu Kosova.
 Miroslav Lajčak  - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
SRBIJA
Lajčak u Antaliji sa Vjosom Osmani o izborima na severu Kosova i Metohije /foto/
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2024
SRBIJA
Vjosa Osmani: CIK i dalje proverava potpise građana za smenu gradonačelnika na severu KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala