Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak u Antaliji sa Vjosom Osmani o izborima na severu Kosova i Metohije /foto/

© Sputnik / Lola Đorđević Miroslav Lajčak
 Miroslav Lajčak  - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
Pratite nas
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani razgovarao o izborima u četiri opštine na severu Kosova i Metohije.
„Razgovarali smo o najnovijim dešavanjima u dijalogu, posebno o izborima na severu Kosova i nedavnom sastanku čiji sam domaćin bio u Briselu“, napisao je Lajčak na mreži X posle sastanka sa Vjosom Osmani u petak na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji.
U Briselu je 27. februara, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, održan sastanak na kojem je razgovarano o uredbi centralne banke u Prištini kojom se zabranjuje platni promet u dinarima, što dovodi u pitanje opstanak Srba u pokrajini.
Srbi sa severa KiM prikupili su i centralnoj izbornoj komisiji u Prištini predali potpise za smenu albanskih, nelegalnih gradonačelnika u opštinama na severu KiM, izabranih na izborima u aprilu 2023., koje su Srbi bojkotovali zato što Priština ne poštuje briselske sporazume, zbog stalnih upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.
Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, a od 1.567 Srba glasalo je samo njih 13.
Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala