- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Breskvica, Teja Dora ili Hristina: Žestoka borba za „Evrosong“ – geopolitika protiv srpskih aduta

© Snimak sa ekrana/ Jutjub/ RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanalPolufinale „Pesme za Evroviziju 2024“
Polufinale „Pesme za Evroviziju 2024“ - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
Pratite nas
Izbor za srpskog kandidata na „Pesmi Evrovizije“ nikad nije bio zanimljiviji zbog velikog broja favorita, ali teško da će srpski predstavnik ponoviti uspeh Marije Šerifović ili Željka Joksimovića zbog sistema glasanja i geopolitičkih okolnosti u Evropi, smatra publicista Ognjen Lopušina.
Srbija će večeras izabrati pesmu koja će je predstavljati na „Evrosongu“, koji će se održati u maju, u švedskom gradu Malme. U dva polufinala održana u utorak i u četvrtak, kompletiran je spisak od 16 učesnika finala izbora za srpskog predstavnika na „Pesmi Evrovizije“.
Srpski finalisti ispoštovali su nepisana pravila „Evrosonga“, a unutar tog muzičkog izraza postoje najmanje tri različita pravca u koja bi se mogle svrstati pesme koje su ušle u finale, kaže Lopušina za Sputnjik.

„Koske za glodanje“ na mrežama – Breskvica najveći favorit

Ideološki posmatrano, prvi pravac je „ambiciozni art izraz“ kog simbolično predstavlja Konstrakta, drugi nastavlja tradiciju Marije Šerifović i Željka Joksimovića kog karakterišu etno motivi, dok je treći izrazito seksualizovan.
Tu je i originalna Hristina koja svojom harizmatičnom pojavom dostojnom svetskih crvenih tepiha, ali i upečatljivom baladom, može iz pozadine da napravi iznenađenje.
Za razliku od prethodnih godina kad je obično bilo po dvoje favorita, ovogodišnji izbor daje dosta „koski za glodanje“, najmanje petoro kandidata su favoriti „koji se strastveno botuju“ na društvenim mrežama, smatra Lopušina.
„Breskvica je verovatno najpopularnija iz više razloga. Prvo, sama je popularnija od svih ostalih, a drugo, pesma je solidna i pritom je tako napravljena da je politička aluzija dosta jasna svima. Jasno je o čemu se radi i šta je generalna ideja tako da je u tom smislu najveći favorit, ali jasno je i da su na Evroviziji razne druge stvari bitne, tako da ne znamo šta će biti na kraju. I Teja Dora ima pesmu koja je kvazipatriotska zbog naziva, ali DNK joj je više klasičan, mlitavo evrovizijski“.
I to je najveća razlika u odnosu na Breskvicu kojoj je DNK pesme prvosrbijanski jasan, ističe Lopušina.

Faktor Konstrakta

Takođe, i Konstrakta je svakako veliki favorit zbog svog objektivnog kvaliteta, dodaje Lopušina.
„Očigledno je da ta njena priča 'pogađa' veliki broj ljudi. Čini se da je ova druga pesma jako slična onoj prvoj, a ljudima je to jasno jer su jednom sažvakali ono što smo mislili da ne mogu da progutaju, tako da i ovo sad dolazi kao zicer. Sad ne znam koji je interes da se ponovo šalje Konstrakta i da li to paše ovima što organizuju, ali to ćemo da vidimo.“

„Crnačka Srbija“ Trećeg sveta

Favorit je i Zorja koja je prve večeri bila izuzetno popularna i po pregledima je malo ispod Breskvice, čini se pre svega zbog izvanrednog glasa iako je njena pesma u evrovizijskom šablonu. Ali što se tiče scenskog nastupa, malo je zanimljivija i univerzalnija od Breskvice, ocenjuje Lopušina.
„Jako mi je drago što imamo i pripadnike crnačke Srbije, uslovno rečeno. Tu su Zejna i ova mala iz Čačka - Kat Dosa, doduše Čačanka nije prošla u finale. Meni su zanimljive pre svega iz tog emotivnog geopolitičkog ugla zato što smeštaju Srbiju u Treći svet.“

Ukrajina – glavni favorit

Lopušina kaže da je teško prognozirati kakav bi uspeh mogao postići predstavnik Srbije na Evrosongu, ko god da bude, s obzirom da se poslednjih godina promenio sistem glasanja i činjenicu da će, svakako i geopolitička dešavanja uticati na odluku o pobedniku.
Dok god traje rat u Ukrajini svaka odluka o pobedniku „Pesme Evrovizije“ biće prilično obojena tim događajem i svakako je moguće da Ukrajina opet bude pobednik, kao i 2022. godine, smatra Lopušina.

„Čini mi se da su bilo kakva fantaziranja na temu šta bismo mogli mi ili neko iz ovog našeg sokaka da uradi prilično iluzorna. Mislim da je taj voz prošao sa ranijim sistemom glasanja ali ko zna? Pre dve godine je Konstrakta je, nakon što je bila izraziti favorit pre takmičenja došla do sjajnog petog mesta, ali tad je pobedila Ukrajina. Ove godine ako ne bude Ukrajina, biće neko drugi“, zaključio je Lopušina.

Mapa prilikom otkrivanja rasporeda glasanja - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
DRUŠTVO
Ko će predstavljati Srbiju na Evroviziji?
Pogledajte i:
Predstavnice Albanije na Evroviziji - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
DRUŠTVO
Militarizacija lakih nota: Refreni u slavu Ukrajine i Velike Albanije
Konstrakta - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
KULTURA
Evroskeptična Konstrakta: „Tviter inkvizicija“ protiv zdravog razuma i poruke – nismo toliki pioni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala