- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Evroskeptična Konstrakta: „Tviter inkvizicija“ protiv zdravog razuma i poruke – nismo toliki pioni

© AP Photo / Luca BrunoKonstrakta
Konstrakta - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
„Topli zec“ kroz kog su drugosrbijanski (uticajni) tviteraši provukli Konstraktu zbog zdravorazumskog, evroskeptičnog stava posledica je izneverenih očekivanja. „Tviter inkviziciji“ posebno smeta poruka da nismo baš toliki pioni u igri svetskih moćnika.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Posle gostovanja Ane Đurić Konstrakte u najpoznatijoj „TV pričaonici“ Hrvatske televizije (emisiji „Nedeljom u dva“) usledili su napadi srpske građanske „Tviter inkvizicije“, i sa druge strane, hvalospevi hrvatskih korisnika društvenih mreža na račun umetnice. Bura je usledila zbog zdravorazumskog, evroskeptičnog stava umetnice.

Evroskeptična Konstrakta na meti građanske „Tviter inkvizicije“

Na pitanje da li bi bilo dobro da Srbija što pre uđe u Evropsku uniju, Konstrakta je odgovorila kako se „posle ovoliko godina čekanja na članstvo Srbije umorila od te ideje“.
„Nekako mi se to jako oteglo, stalno nam tu stoje neki zahtevi 'nije ti dobra suknja devojčice, vrati se, hajde popravi ovo...'. Mi radimo, a to stalno nekako beži. Ja više o tome ne razmišljam. Cenim ideju, ali umorila sam se“, rekla je Konstrakta.
Građanska „Tviter inkvizicija“ u Srbiji provukla je Konstraktu kroz „toplog zeca“ na mrežama, a hajka bi se mogla svesti na rečenicu „umetnica mora biti (politički) pismena“.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICIspraćaj Ane Đurić Konstrakte u Torino.
Ispraćaj Ane Đurić Konstrakte u Torino. - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Ispraćaj Ane Đurić Konstrakte u Torino.

Izneverena očekivanja drugosrbijanaca

Prema rečima dr Igora Perišića, višeg naučnog saradnika Instituta za književnost i umetnost, kulturni konsenzus koji je donedavno u Srbiji postojao u vezi sa Konstraktom bio je „na staklenim nogama“, odnosno, bio je „ad hok dok se ne završi Evrovizija“.
Određeni kulturni krugovi dali su joj mali popust pre nego što su opet krenuli sa prozivkama, da li je pravoverna kako se očekivalo, dodaje Perišić.
„Ne iznenađuje me što se sa te radikalno-opozicione ili, u ideološkom smislu, drugosrbijanske strane opet očekuje od nje da kaže nešto što bi se moglo upotrebiti u dnevnopolitičke svrhe ili u konkretne radikalno-ideološke svrhe. Konstrakta i dalje nastavlja da iznenađuje i sledi svoj put koji jeste neka vrsta angažovane umetnosti, ali ne i politizacije. Njena umetnička ideologija je sve samo ne jednosmerna, jednostrana i nepromišljena“, ističe Perišić.

Zdravorazumski pristup – nismo toliki pioni

Konstrakta je kao misleće biće otvorena za razne stvari i ona će da kaže što je od umetnosti i najlepše, a to je ono što iskače iz bilo kog šablona. A izjava o srpskom putu ka EU je „jedna lepa antišablonska izjava“, dodaje Perišić.
„Svi mi koji smo se nekad davno zalagali za neki ubrzani ili čak i bezuslovni put ka EU osećamo zamor ili je to nešto što jeste upliv realpolitičkog sagledavanja u percepciju. Potpuno zdravorazumski, a posle početka rata u Ukrajini jasnije se vidi da je svet podeljen na dva ili više blokova gde nema mnogo prostora za idealistički pristup, nego je sve realno sagledavanje odnosa moći gde možemo videti i da je put Srbije ka EU deo jedno šire agende, jedne globalne politike i gde je možda potpuno zdravo unositi jedan kontraglas – eto, nismo ni mi baš toliki pion u rukama svetskih moćnika nego se i mi tu nešto pitamo“.

Srbija van EU potrebnija svetu nego nama

Perišić smatra da bi u narednih desetak godina, ukoliko bude ovakva geopolitička situacija, Srbija van EU bila „društvo koje je potrebnije svetu“ nego nama samima.
„Pokazalo se u poslednjih nekoliko meseci da međupoložaj može da bude bar na nekom mikronivou ili na nivou emotivne ili etičke satisfakcije nešto što nam daje za pravo da u regionalno i svetsko javno mnjenje pošaljemo i drugačiji glas i nešto što će biti poziv za preispitivanje globalnih tokova. A to bi negde trebalo da bude zadatak ili smisao umetničke akcije koja ima veze sa politikom“.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICAna Đurić Konstrakta - "najteže" je ne pripadati nikome
Konstrakta, Ana Đurić - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Ana Đurić Konstrakta - "najteže" je ne pripadati nikome

Prekomponovanje scene – kopanje dubljih rovova

Prema njegovim rečima, „Tviter inkvizicija“ žestoko je napala Konstraktu zato što smatraju da ih je izdala, a očekivali su njeno jasno svrstavanje „na stranu iz koje je potekla“.
Drugi element u tim histeričnim napadima prepoznaje se i u traženju neke marginalne i suštinski nebitne teme u nedostatku pravih tema u trenutnoj dnevnopolitičkoj situaciji u Srbiji.
„Imamo svojevrsno prekomponovanje političke scene i neizvesnost šta će biti u narednih mesec, dva ili tri i onda je tu na delu rad nekih ušančenih pozicija. Po sistemu, hajde da i Konstraktu prozivamo što se ne opredeljuje da bismo iskopali dublje rovove i zauzeli jače i čvršće pozicije u budućim pregovorima. Ne mislim u direktnim pregovorima o političkim koalicijama, ali u pregovorima o prekomponovanju srpske političke i kulturne scene. Očigledno će se desiti nešto u narednih dva – tri meseca i ovakvim militantnim pozicijama obezbeđuje se bolja startna pozicija ko će gde da se pozicionira“, zaključio je Perišić.
Konstrakta - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
DRUŠTVO
Konstrakta među hrvatskim poslanicima /video/
Konstrakta - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
KULTURA
Konstrakta opčinila i režiju i voditelje Evrosonga /video/
Konstrakta - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
SRBIJA
„Biti zdrava, biti zdrava“: Konstrakta opčinila evrovizijsku publiku /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala